Těžko bychom hledali tak nepopulární zeleninu, jakou je červená řepa. Přitom je pro naše zdraví tím nejlepším, co si můžeme dát. Mnoho lidí se jí vyhýbá proto, že ji buď neumí připravit, nebo také proto, že nemá důvěru k její barvě. My vám však řekneme důvody, proč je na místě si k ní najít cestu.
Obsahuje více, než si jenom umíte představit
Obyčejná červená řepa obsahuje tolik prospěšných a zajímavých látek, že vám z toho bude doslova přecházet zrak. Pokud začneme těmi méně známými látkami, které obsahuje, tak je to třeba betain, který je protizánětlivým činidlem, nebo to jsou také takzvané antokyany. Zapomínat nelze ani na různé anorganické pigmenty, které také mají určitý přínos na naše zdraví.
Dále nelze opomíjet také látky, které už můžeme považovat víceméně za ty klasické. Řadí se sem třeba vitamín C, ale také vitamíny B1 a dále B12. Opomenout nelze ale ani jód, draslík, hořčík, měď, fosfor nebo železo.
Co všechno červená řepa dokáže?
Jak můžete vidět, obsah prospěšných látek je unikátní a toto všechno se pozitivně podepisuje na tom, co vše červená řepa v naším tělem dokáže. Umí třeba velmi dobře tlumit záněty a zajistit jejich rychlou a také jejich efektivní léčbu. Také umí prospívat trávení a zdraví střev obecně. A když jsou zdravá střeva, tak máme také velmi silnou imunitu.
Opomenout nelze ani to, že díky červené řepě stimulujeme činnost mozku, což se hodí nejenom ve chvílích, kdy s potřebujeme soustředit a kdy musíme přemýšlet. Plusem je i to, že červená řepa dokáže naše tělo vyčistit od celé řady škodlivin, jako jsou toxiny či volné radikály. Tím se celkově podepíše na tom, že náš organismus bude fungovat lépe než kdy předtím.
Pomáhá, ale také skvěle chutná
Možností, jak jíst červenou řepu je celá řada. Zkusit lze klasickou nakládanou variantu, stejně jako musíme říci, že červená řepa se dá i vařit. Hitem je však příprava pečením, která jí dodá zcela unikátní chuť. Už jenom pro zmíněné klady to stojí za vyzkoušení.