Banánové dezerty jsou populární u veliké skupiny lidí. S pomocí tohoto naprosto jednoduchého receptu si jeden takový můžete udělat i sami v klidu doma.
Spousta lidí má ve veliké oblibě právě banánové koláče. Ne vždy však v cukrárnách či kavárnách chutnají tak, jak si tito lidé představují. V některých z nich dokonce nejsou tyto koláče ani dostupné. Nezbývá tedy nic jiného, než si nějaký takový zkusit udělat doma. Díky tomuto receptu bude takový lahodný dezert naprostá hračka.
Co budete potřebovat
- 2 banány
- cukr
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
- 30 g másla
- 200 g mouky
- 2 vejce
- 3 g vanilkového cukru
- 1 / 4 lžičky soli
- 50 g rostlinného oleje
- 180 g kefíru
- 10 g prášku do pečiva
Připravte banánovou směs
Banány si oloupejte od slupky a nakrájejte na kolečka. Ta by neměla být širší než 3 mm. Vezměte si dostatečně velkou pánev a rozpusťte na ní máslo. K němu přidejte asi 4 polévkové lžíce bílého cukru, 1 polévkovou lžíci třtinového cukru a vše společně důkladně promíchejte. Poté na pánev rozprostřete nakrájené plátky banánu.
Zbylá jablka jsem proměnila v luxusní koláč. Děti ho snědly na posezení a ještě ten den jsem dělala druhý
Následně vytvořte těsto
Mezitím, co se vám banán v pánvi karamelizuje, tak si vytvořte těsto. Do samostatné mísy rozklepněte vejce, přidejte 150 g bílého cukru, vanilkový cukr a promíchejte. Poté do misky dejte sůl, rostlinný olej a kefír a opět společně promíchejte. Nakonec do misky prosejte mouku a prášek do pečiva a vypracujte těsto.
Celý koláč dokončete
Vypracované těsto nalijte do pánve k banánům. Pánev přikryjte pokličkou a na mírném ohni takto pečte přibližně 40 minut. Po uplynutí této doby můžete koláč z pánve vyjmout. Dejte ovšem pozor, aby se vám banány nepropadly dnem koláče. Pak už jen stačí nechat koláč vychladnout a můžete vesele servírovat.
Napište komentář