Svěží dezert, který je jednodušší na přípravu, než by se mohlo zdát. Obzvlášť chutná těm, kteří neholdují příliš těžkým sladkostem.
Máte chuť na nějakou sladkost, ale nechce se vám hřešit zase tak moc? Určitě vyzkoušejte tento vynikající citronový koláč, který má osvěžující chuť a není zase tak sladký. Těsto na něj si připravíte jednoduše a pak jej doplníte osvěžující náplní. Jediné, co potřebujete, je nízká vlnkovaná kulatá forma na dorty typu kisch.
Ingredience na koláčové těsto
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 40 g másla
- 4 g prášku do pečiva
- 300 g mouky
Ingredience na náplň
- 1 vejce
- 5 lžic cukru
- 60 g kukuřičného škrobu
- kůra z poloviny citronu
- 500 ml mléka
- 20 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy citronového koláče
Nejprve si připravte těsto na koláč. Do misky dejte rozklepnuté vejce, přidejte cukr, sůl, vanilkový cukr a vše promíchejte. Do vaječné směsi poté nalijte rozpuštěné máslo a rostlinný olej a znovu důkladně vymíchejte dohladka. Nyní si vezměte jemné sítko a mouku s kypřícím práškem přes něj k těstu přisypte. Poté vypracuje vláčné, lehce lepivé a elastické těsto.
Těsto rozdělte na dva stejné díly. Vezměte si kulatou vymazanou formu o průměru 26 cm a z jedné poloviny těsta vytvořte spodní vrstvu. Prsty ji rovnoměrně roztlačte po dně i bocích formy. Nyní si připravte náplň. Do nepřilnavého kastrůlku rozklepněte vejce, přidejte cukr, škrob a citronovou kůru. Vše prošlehejte metličkou. Poté přilijte mléko a vše dejte ohřívat na střední plamen.
Vynikající tvarohový koláč za 10 minut: Vše jen smíchejte a dejte péct. Jde o skutečný recept nad zlato
Horní vrstva dort krásně dozdobí
Za stálého míchání nechte směs přijít k varu, aby zhoustla. Vařte ještě jednu minutu a poté odstavte z ohně a vmíchejte do ní máslo a ještě přidejte citronovou šťávu. Směs nalijte do připravené formy s těstem. Nyní už je jen potřeba přidat horní vrstvu těsta. Vyválejte tedy zbytek těsta do placky o stejném průměru jako dortová forma. Pomocí rádýlka na pizzu pak v těstě vytvořte spirálu.
Podeberte těsto nožem a přemístěte navrch formy s koláčem. Přebytečné okraje odřízněte a těsto ještě potřete rozšlehaným žloutkem s jednou lžící mléka. Vše ještě posypte krystalovým cukrem a dejte péct. V troubě předehřáté na 180°C pečte koláč 35-40 minut. A je hotovo. Tento koláč s osvěžující chutí zmizí ze stolu raz dva. Díky ozdobné horní vrstvě se bude jistě hezky vyjímat i na svátečním stole.
Napište komentář