Tyto dokonalé masové šišky zalité tou nejlahodnější omáčkou jsou tajným esem v rukávu mistrů šéfkuchařů

zelné šišky

Zapečené masové šišky jsou jednoduché na přípravu. Vše zvládnete uvařit v jednom pekáči. Tento vynikající oběd si jistě přidáte k těm oblíbeným.

Pokud máte rádi pokrmy z mletého masa, určitě vyzkoušejte i tyto líné zelné šišky. Oproti masu složitě balenému do zelných listů si ušetříte práci, ale zelná chuť masových karbanátků zůstane zachována. Jednoduše smícháte mleté maso s nakrájenou zeleninou, vytvarujete šišky a vše zalijete rajčatovou omáčkou. Trouba už udělá zbytek práce za vás.

Ingredience na přípravu zelných šišek

  • 1 kg mletého masa (mix hovězí vepřové)
  • 600g bílého zelí
  • 125 g rýže
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 500 – 700 ml rajčatové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g zakysané smetany
  • černý pepř (mletý) podle chuti
  • sůl podle chuti
  • cukr podle chuti
  • pár kuliček nového koření
  • 1 bobkový list

Postup přípravy zapečených masových šišek

Nejprve si dejte vařit rýži v osolené vodě. Poté z ní slijte vodu a nechte vychladnout. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a zelí nakrájejte najemno. Pokud si budete mlít maso na vlastním mlýnku, pomelte s ním i cibuli. Pokud ne, tak cibuli nakrájejte najemno nebo nastrouhejte. Do větší misky dejte mleté maso, přidejte nastrouhanou mrkev, zelí, cibuli a 2 prolisované stroužky česneku.

Vše osolte a opepřete. Ještě přidejte uvařenou rýži a masovou směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře propojily. Nyní začněte z masa tvořit podlouhlé šišky a skládejte je vedle sebe do tukem vymazané zapékací mísy nebo pekáče. Vezměte si další misku, ve které promícháte ingredience na omáčku.

Tuhle 7minutovou línou večeři mě naučila kamarádka z Moravy. Manžel sní klidně 5 kousků na posezení

zelné šišky

Smíchejte v ní zakysanou smetanu s rajčatovou šťávu. Přidejte trochu cukru, abyste zmírnili kyselost rajčatové šťávy. Vše promíchejte a přidejte pár kuliček nového koření a bobkový list. Připravenou omáčkou zalijte masové šišky v pekáči a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte při 180°C přibližně hodinu. Masové šišky můžete podávat s rýží, bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*