Cuketa je nenáročná, přitom její využití v kuchyni je neuvěřitelně pestré. Nadlehčí moučníky, doplní zeleninová jídla. A lze z ní vytvořit i chutnou pomazánku.
„Nechceš cuketu?“ Typická věta znějící na českých zahrádkách od června do srpna, někdy až do září. Cukety (jinak také zvané cukíny; tento název pochází z italského slova „zucchina“, což je zdrobnělina od „zucca“, tedy dýně; v angličtině se používá forma „zucchini“.) mají podlouhlé plody, které mohou mít, v závislosti na odrůdě, různé barvy: zelenou, žlutou nebo bílou. A až jich zase budete mít nadbytek, připravte si z nich tuto pomazánku.
Jednoduchá a chutná cuketová pomazánka
Cuketa obsahuje celou řadu vitamínů a antioxidantů a má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody. Dále má v sobě vlákninu, která pomáhá při trávení. Ideální je snídat či svačit cuketu třeba jako pomazánku. Tato navíc obsahuje další zeleninu a jejím základem je tvaroh, takže je zdravá a velmi výživná. Připravená je během chvilky a pochutná si celá rodina.
Ingredience:
- Cuketa – 2 ks;
- mrkev – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- rostlinný olej – 50 ml;
- sůl – špetka;
- česnek – 2 stroužky;
- měkký tvaroh – 2 ks;
- kopr – snítka.
Tyto vynikající plněné papriky jsou ideálním letním pokrmem. Chutnají jako z luxusní restaurace
Příprava cuketové pomazánky:
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do zlatova.
- Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k cibuli.
- Cuketu nakrájejte na malé kousky a přidejte na pánev k cibuli a mrkvi, osolte.
- Cuketu s ostatní zeleninou poduste pod pokličkou do měkka.
- V mezidobí nasekejte kopr a nakrájejte česnek na plátky.
- Vložte dušenou cuketu, kopr a česnek do samostatné nádoby.
- Ke směsi přidejte měkký tvaroh a ponorným mixérem vyšlehejte do hladka.
- Pomazánku nechte minimálně 30 minut v lednici vychladit.
- Podávejte na chlebu, bagetě, vece nebo například na kanapkách.
Napište komentář