Tyto křupavé cuketové řízky podle poctivého receptu mojí babičky dělám několikrát týdně

Cuketové řízky

Cuketové řízky jsou chutným a zdravým jídlem, které překvapí vaše hosty. Nikdo by neuhádl, že se jedná o bezmasý pokrm.

Cuketové řízky mají samy o sobě nízký obsah tuku a kalorií, což je činí ideální volbou pro ty, kteří sledují svou váhu. Skvěle chutnají a jsou ideálním způsobem, jak zpracovat tuto plodinu během sezony. Cuketa je bohatá na vitamíny a minerály jako draslík a hořčík. Obsahuje také vlákninu, která zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Do placiček můžete přidat třeba i květák či další bylinky dle chuti.

Ingredience potřebné na cuketové řízky:

  • Cuketa – 3 kusy
  • Mrkev – 2 kusy
  • Ovesné vločky – 4 polévkové lžíce
  • Tvrdý sýr – 120 gramů
  • Brambory – 2 kusy
  • Vejce – 3 kusy
  • Italské bylinky – 1 lžička
  • Sůl – ⅓ lžičky
  • Rostlinný olej – 50 mililitrů

Ingredience potřebné na omáčku:

  • Zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce
  • Majonéza – 2 polévkové lžíce
  • Česnek – 2 stroužky
  • Paprika
  • Okurka
  • Sůl
Zelné karbanátky naskládané na prkénku

Vynikající zelné karbanátky, které mě naučil kuchař na dovolené v Turecku. Manžel sní celý plech na posezení

Je důležité používat čerstvé suroviny, tím si zaručíme úspěch

Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, můžete ji předem oloupat. Cuketovou hmotu osolte a promíchejte. Vymačkejte přebytečnou tekutinu. Sýr a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. K cuketové směsi přidejte nastrouhanou mrkev, sýr a vejce. Nastrouhejte brambory a česnek na jemném struhadle a přidejte je do směsi.

Směs dochutíme a osmažíme na oleji

Přidejte italské bylinky, uzenou papriku a černý pepř podle chuti. Nasekejte petržel a kopr, přidejte je do směsi spolu s ovesnými vločkami a důkladně promíchejte. Nechte směs odpočinout 15-20 minut, aby ovesné vločky nabobtnaly. Ze směsi tvořte řízky, obalujte je v mouce a smažte na rostlinném oleji z obou stran do zlatova. Hotové řízky položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej.

Cuketové řízky

Omáčka připravená ze zakysané smetany

Smíchejte majonézu se zakysanou smetanou, solí a paprikou. Česnek protlačte lisem a přidejte do omáčky. Okurku nastrouhejte a přimíchejte. Cuketové řízky se podávají s připravenou omáčkou, která jim dodá ještě lepší, svěží chuť. Tento jednoduchý a zdravý recept jistě oceníte nejen vy, ale i vaši hosté.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*