Celer patří mezi oblíbenou a hojně pěstovanou zeleninu. Kromě chuťových vlastností (výborně doplňuje například vývary) je to dáno jeho zdravotními benefity.
V našich končinách jsou velmi oblíbené bramboráky. Jde o oblíbenou pochoutku z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a koření. Cmunda, kramflek, vošouch, strouhanec, strouhanka, křapáč, krampl, ale také sejkora nebo například báč. To je ale názvů že? Ano, toto vše jsou bramboráky. Těch zvukomalebných krajových názvů je dokonce víc. I na tom je vidět, o jak oblíbenou pochoutku jde. My ale přinášíme recept na malou změnu – placky ze zeleniny, která si ohledně dostupnosti a ceny s bramborami nezadá, ovšem má podstatně nižší obsah sacharidů.
Chutné a zdraví podporující celerové placky
Mohli byste mít pocit, že tou kouzelnou ingrediencí je dýně nebo cuketa. Tím tajemstvím je ale v tomto případě kořenový celer. Je nízkokalorický, zato s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín K, který podporuje zdraví kostí, a také vitamín C, dále vitamíny skupiny B a draslík, čímž přispívá ke správné funkci svalů a nervového systému. Díky antioxidantům má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu. Je vhodný i pro nízkosacharidové diety, protože obsahuje zhruba nízké množství sacharidů.
Tyto domácí brambůrky dle receptu mojí maminky z vesnice jsou u nás nejoblíbenější večerní svačinkou
Ingredience:
- Kořenový celer – 1 kg;
- Tvrdý sýr – 500 g;
- Vejce – 4 ks;
- Mléko – 70 ml;
- Strouhanka – 6 lžic;
- Petržel listová – snítka;
- Mletý černý pepř
- Sůl
- Olej na smažení
Postup:
- Na hrubém struhadle nastrouhejte oloupaný celer.
- Stejně tak nastrouhejte sýr.
- Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte z nich hustou pěnu.
- Nastrouhaný celer a sýr dejte do velké mísy.
- K celeru a sýru přidejte ušlehané žloutky, přisypte hrst nastrouhané petrželky a směs posypejte špetkou pepře.
- Nalijte 70 ml mléka.
- Do vzniklé hmoty vmíchejte 6 lžic strouhanky.
- Těsto důkladně promíchejte.
- Díky sýru je dost slané, ale chcete-li, můžete trochu dosolit.
- Na rozehřátém oleji tvořte naběračkou menší placky.
- Opečte z obou stran dozlatova.
- Podávat můžete samotné nebo jako přílohu například k masu. Některé národy si k nim dávají i smetanu.
Napište komentář