Podívejte se, jak zajímavě může vypadat nakládaná zelenina. Tento recept zaujme hlavně svou rozmanitostí, ale i jednoduchostí. Pokud jste si mysleli, že nakládat se dá jenom okurek, cibulky nebo paprika, vyvedeme vás z omylu. Dá se smíchat řada jiných věcí.
Co budete potřebovat?
Tento recept pochází z východu, kde je tato kombinace zcela běžná. Nám může připomínat něco mezi lečem a fazolovým gulášem. Přípravy se však nebojte, jelikož po ochutnání si nachystáte pořádnou zásobu. Stačí mít po ruce:
- 1 mísu fazolí
- 5 malých lilků
- 5 paprik
- 1 chilli papričku
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1 kilogram rajčat
- 2 lžičky koriandru
- 2 lžičky octa
Nachystejte veškerou zeleninu
Stejně jako jiná nakládaná zelenina, i tato se začíná důkladnou přípravou. Tedy takovou, kdy je třeba zeleninu očistit, oloupat a nakrájet. A to spíše na větší kousky, které více vyniknou, udrží si svou strukturu i konzistenci. Nakrájejte tedy papriku, lilky, cibuli, mrkev i rajčata. Chilli papričku doporučíme nakrájet naopak na drobno. A fazole? Ty nechte, jenom je dle návodu namočte do vody.
Vše do hrnce
Následující postu přípravy je jednoduchý. Nakládaná zelenina se musí nejprve provařit. Proto vše vložte do hrnce a postupně ho začněte zahřívat. Ničím nepodlévejte, jelikož zelenina sama od sebe pustí dost vody. Nejprve přidejte cibuli a mrkev a potom vše ostatní. Dochuťte solí, pepřem a přidejte ocet i koriandr. Vše zamíchejte a můžete přiklopit poklicí. Takto duste do té doby, než bude zelenina dokonale měkká a začne působit rozvařeným dojmem.
Ochutnejte a nalijte do sklenic
Nyní je poslední chvíle na ochutnání a případné dochucení. Když jste spokojeni, nalijte směs zeleniny i šťávy do sklenic. Ty ihned uzavřete a položte je dnem vzhůru. Díky této metodě není nutná klasická sterilizace, ale pokud byste chtěli trvanlivost ještě prodloužit, můžete ji udělat. Nechte obsah sklenic při pokojové teplotě chladnou a potom je můžete dát na chladné a tmavé místo.
Teplé i studené
A jak se dá tato zajímavá nakládaná zelenina jíst? Je to jenom na vás. Může být skvělým doplňkem jídla ve studeném stavu, stejně jako může být i základem různých teplých omáček, třeba k masu. Nebo může být s chlebem i lahodné vegetariánské jídlo.