Chlapec (11) se na konci života zachoval jako hrdina. Lékaři před ním smekli klobouk

Fotografie: Freepik

Teprve 11letý chlapec umíral na nevyléčitelnou rakovinu mozku. Před smrtí však učinil rozhodnutí, kterým si vysloužil obrovský respekt.

Na sociální síti Reddit se objevila dojemná fotografie s příběhem teprve 11letého chlapce z Číny, který udělal něco, co se jen tak nevidí. Trpěl rakovinou mozku, a když bylo jasné, že sám už nemá žádnou naději na přežití, rozhodl se své orgány posmrtně darovat. Na svém si trval i přes původní nelibost rodičů. Ti nakonec s jeho přáním souhlasili, a tak vznikla fotografie, která obletěla internet.

Lékaři se klaní mrtvému chlapci

Na internetu se objevila dojemná fotografie, která byla pořízena v nemocnici Zhongshan University v Číně. Je na ní zachyceno lůžko s pacientem a několik lékařů, kteří se mu uklání. Zakrytý plachtou tu leží teprve 11letý chlapec, který před chvíli zemřel po těžkém boji s rakovinou mozku. V pozadí pak vidíme jeho plačící matku, jež nakonec souhlasila se synovým rozhodnutím.

Malý Liang Yaoy totiž už před smrtí vyjádřil přání, že by byl rád, pokud by jeho orgány posloužily někomu jinému k uzdravení. Rodina původně nechtěla o chlapcově rozhodnutí darovat orgány ani slyšet. Nakonec však pochopili, že jejich syn, který si vždy přál být lékařem, chce pomoci druhým alespoň tímto způsobem. Nejenže Liang překvapil svým vyspělým rozhodnutím, které není typické pro děti jeho věku, ještě více se cení, že to udělal právě v Číně.

Na ultrazvuku lékaři viděli podezřelé tvary. To, co našli muži v trávicím traktu, je zcela vykolejilo

Registr dárců tu vznikl až v roce 2010

Jak uvádí web HuffingtonPost, Čína nemá příliš dlouhou tradici v darování orgánů. První národní registr dárcovský orgánů tu vznikl až v roce 2010. Do té doby pocházela většina transplantovaných orgánů od popravených vězňů. Lékaři po Liangově úmrtí museli spěchat. Udělali si však čas na to, aby mrtvému chlapci vzdali hold. Na chodbě se mu třikrát hluboce uklonili, což je akt tradičně prováděný na čínských pohřbech k uctění mrtvých.

Chinese doctors bow to 11yr old boy who chose to donate his organs to save lives after losing his battle to brain cancer
byu/D0NW0N inDamnthatsinteresting

Hned poté jej museli rychle odvézt na operační sál. Do osmi hodin po Liangově smrti se splnilo jeho velké přání. Jeho játra a ledviny zachránily hned dva lidské životy. Liang prokázal skutečně neobvyklou vyspělost a soucit s druhými lidmi, ačkoliv sám procházel velkým utrpením. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o neuvěřitelném příběhu dvou žen, které transplantace srdce spojila v nerozlučnou dvojici.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*