Lahodný jogurtový salát podle staročeského receptu: Nepřiberu po něm ani deka a zasytí mě na půlku dne

Zeleninové saláty se těší značné oblibě, a to nejen u těch, kdo si hlídají váhu. Jde totiž o jídlo zdravé, chutné, cenově dostupné a se snadnou přípravou. 

Mnozí z nás znají situaci, kdy potřebujeme připravit pro rodinu či jen pro sebe a partnera večeři, ale v lednici se „strachy třese“ jen pár kousků zeleniny. Neklesejte na mysli, přinášíme tip! Zeleninový salát s jogurtem je navíc odlehčenou variantou, poděkuje vám nejen vaše tělo a chuťové buňky, ale i vaše zdraví. Navíc toto jídlo můžete směle využít i jako občerstvení pro návštěvy nebo na rodinnou oslavu.

Odlehčený zeleninový salát

O prospěšnosti zeleniny asi není třeba vést dlouhé debaty. Zejména v sezóně, kdy máme přístup k čerstvým plodům z vlastní zahrádky nebo od farmářů, jsou zdravotní i chuťové benefity jasné. Salát z hlávkového zelí, cibule, mrkve a bílého jogurtu je bohatý na vlákninu, vitamín C, betakaroten, probiotika, vápník a antioxidanty. Samozřejmě je ale potřeba používat kvalitní suroviny. Pojďme se do toho směle pustit!

Ingredience:

  • Hlávkové zelí – 1 malá hlávka;
  • Mrkev – 3 ks;
  • Červená cibule – 1 velká;
  • Citrónová šťáva – 6 polévkových lžic;
  • Majonéza – 1 polévková lžíce;
  • Bílý jogurt – 1 polévková lžíce;
  • Ocet – 1/2 čajové lžičky;
  • Med – 1 čajová lžička;
  • Hořčice – 1 čajová lžička;
  • Římský kmín – dle chuti;
  • Sůl – dle chuti;
  • Koření – dle chuti.
Cuketovo sýrové placky hotové na prkénku

Tyto lahodné sýrovo-cuketové placky podle receptu paní Ivety si zamiluje i každý masožravec

Salát s jogurtem hlávkové zelí rozpůlené
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy salátu:

  • Hlávkové zelí, mrkev i cibuli nakrájejte na jemné proužky.
  • Zeleninu dejte do mísy.
  • Nechte 15 minut odpočívat.
  • Poté přidejte k nakrájené zelenině jogurt a majonézu.
  • Vzniklou směs okyselte citrónovou šťávou a octem.
  • Oslaďte medem.
  • Přidejte hořčici, osolte.
  • Ochuťte římským kmínem a dalším kořením (můžete zvolit jakékoliv podle své vlastní chuti).
  • Vše pořádně promíchejte.
  • Nechte chvíli odpočívat v chladničce. Takto se v salátu všechny chutě hezky promíchají a rozvinou.
  • Salát podávejte studený.
  • Tip na servírování: Skvělý bude nejen s obyčejným pečivem, ale také například s topinkami, opečenou bruschettou nebo s máslovým croissantem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*