Žáci základní školy se ze dne na den stali hrdiny, kterým tleská celé město. Zachránili nespočet životů

Fotografie: Fojsinek / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Nedávno se studenti z polské základní školy rozhodli vykonat prostý, ale úctyhodný čin, který upozornil na důležitý problém týkající se zdraví ptáků.

Na jednom ze stromů v parku Kazimierzowski ve varšavském Powiśle pověsili lístek s naléhavým poselstvím o správném krmení ptáků, které se rychle stalo předmětem zájmu na sociálních sítích. Na sociálních platformách, jako je profil známého spisovatele a reportéra Filipa Springera nebo uživatele s názvem „Baba od Polskiego“, se o tomto nápadu začalo rychle mluvit. Příspěvky o této iniciativě přitahovaly pozornost nejen rodičů a učitelů, ale i široké veřejnosti.

Vzkaz byl vytržen z obyčejného sešitu, přesto se stal neobyčejným

Na lístku, který pocházel ze školního sešitu, podle webu Webniusy stálo: „Prosím! Nekrmte ptáky chlebem a rohlíky, protože na to zemřou, pokud musíte, krmte je obilím. Děti ze školy Compass Free.“ Tento prostý vzkaz upozornil na důležitý problém, který si možná mnoho lidí neuvědomuje. Krmení ptáků pečivem, jako jsou chléb a rohlíky, jim totiž může vážně ublížit.

Jak vysvětlují odborníci, pečivo na ptačí žaludky působí velmi negativně. Nadměrná konzumace chleba může vést k vážným zdravotním problémům, jako je degenerativní onemocnění kloubů, acidóza, dehydratace, poškození ledvin, otrava nebo průjem. Ptáci nejsou uzpůsobeni k tomu, aby trávili chléb a další podobné potraviny, a proto je tato praxe nebezpečná. Vzkaz na stromě se díky sociálním sítím stal virálním.

Bezdomovec šel 2 dny pěšky, aby dívce vrátil ztracenou tašku. Netušil však, že mu čin změní život

Netrpí jen zdraví, ale i životní prostředí

Navíc když lidé vhazují chléb do rybníků či jezer, může to mít také negativní dopady na životní prostředí. Chléb totiž rychle plesniví, což nejen škodí ptákům a dalším zvířatům, ale také znečišťuje vodní zdroje. Tato akce, která vznikla díky jednoduché, ale dobře míněné iniciativě dětí, se rychle stala vzorem pro ostatní.

Postoj studentů je ukázkou toho, jak může mladá generace aktivně přispívat k ochraně přírody a šíření osvěty o environmentálních problémech. Díky této iniciativě se mnozí lidé začali více zamýšlet nad tím, jakým způsobem přistupují ke krmení ptáků a jaké dopady mohou mít jejich činy na životní prostředí. Na SvětěKreativity jsme také napsali, jak muži z lodi natočili úžasnou scénu s ptáky a velrybami.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*