Pomeranče, mandarinky, citróny – tyto plody mají lidé spojené se zimou a obdobím Vánoc. Abyste si na nich opravdu pochutnali, pečlivě vybírejte.
Sezóna citrusů je tady. Kdo by nemiloval čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Vybrat ty nejsladší pomeranče v supermarketu však může být věda. Jak uvádí web NašeZahrada, některé pomeranče mohou být nedozrálé nebo příliš suché. Podívejte se na několik indicií, které vám napoví, jestli si z obchodu odnášíte ten nejsladší a nejšťavnatější pomeranč.
Pupkové pomeranče jsou skvělé k přímé konzumaci
Různé druhy pomerančů se liší sladkostí a chuťovým profilem. Pokud si chcete pochutnat na opravdu sladkém pomeranči bez pecek, rozhodně zvolte odrůdu Navel. Jak uvádí web Pysznosci, říká se jim také „pupkové“ pomeranče a poznáte je snadno. Na pomeranči je kulovitá prohlubeň, která připomíná lidský pupík, a je to vlastně pozůstatek druhého nevyvinutého pomeranče.
Obecně je dobrým indikátorem zralosti barva pomeranče. Sytá oranžová barva napovídá, že ovoce bylo utrženo zralé, a je tak velká šance, že pomeranč bude i sladký. Rozhodně se vyhněte pomerančům s nazelenalými odstíny. Také vyhledávejte spíše těžší pomeranče. Větší hmotnost totiž ukazuje na více šťávy uvnitř pomeranče. Pokud je v úseku váha, můžete převážit dva stejně velké pomeranče. Ten těžší bude rozhodně šťavnatější.
Díky tomuto malému detailu vždy v obchodě koupíte dokonale zralý meloun. Málokdo o tom ví
Měkká místa naznačují přezrálost
Dobře si také prohlédněte samotnou kůru. Ta by měla být hladká, lesklá a bez poškození. Pomeranče s hladkou, tenčí slupkou jsou obecně šťavnatější a sladší. Silná, hrbolatá kůže může někdy znamenat méně šťávy a sušší texturu. Také byste neměli brát pomeranče, na nichž cítíte měkká místa. To je znak přezrálosti a pomeranč už by nemusel být tak chutný. Hnědé skvrny už napovídají tomu, že pomeranč začíná podléhat hnilobě.
Nebojte se ke kůře také přičichnout. Čím výraznější citrusová vůně je, tím zralejší pomeranč bude. Při velmi slabé nebo žádné vůni může být pomeranč nedozrálý. A nezapomeňte, že i pomeranče mají svoji přirozenou sezónu. Na ty nejlepší pomeranče tak narazíte od pozdního podzimu do časného jara. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali, jak jednoduše poznáte čerstvá vejce. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik.
Napište komentář