
Lékaři varují před chybou, kvůli které vám mohou těstoviny vzít život. Pokud ji uděláte, začnou se na nich množit nebezpečné bakterie.
Těstoviny patří mezi nejoblíbenější ingredience a pravděpodobně každá domácnost má doma alespoň jedno balení. Mnozí si nicméně neuvědomují potenciální rizika, ke kterým může dojít po jejich přípravě. Stačí je totiž nechat mimo lednici déle než dvě hodiny a mohou se na nich začít množit nebezpečné bakterie. Ty mohou být podle vědců dokonce i smrtelné, a proto apelují na všechny kuchaře, aby si dávali pozor.
Pozor na tuto chybu při vaření těstovin
Pokud se chystáte vařit těstoviny, rozhodně je po dokončení nenechávejte svévolně položené při pokojové teplotě. Již po několika hodinách se na nich totiž mohou začít tvořit bakterie Bacillus cereus, které produkují toxiny odolné vůči opětovnému ohřevu. To tedy znamená, že vám nepomůže pokrm ohřát, abyste je zahubili. „Jakmile jsou v potravě, nezbavíte se jich ani opakovaným převařením,“ varují podle serveru PolsatNews lékaři.
Bacillus cereus nejčastěji napadá právě potraviny bohaté na škrob. Množí se nicméně pouze v případě, kdy je necháte stát mimo lednici déle než dvě hodiny. Jakmile se poté dostanou do těla, způsobují prudké zvracení a průjem – a to někdy již po pouhé půl hodině po konzumaci. Trvat poté mohou klidně i několik dní, přičemž u většiny zdravých lidí samy od sebe odezní. Pro rizikové skupiny (děti, senioři a pacienti) mohou být však smrtelné, jak uvádí Healthline.
Poklidná návštěva restaurace se proměnila v boj o život. 3 dny po konzumaci těstovin žena zemřela
Pokud se chcete před potenciálním rizikem ochránit, těstoviny byste měli ochladit do dvou hodin po uvaření. V lednici je nechte maximálně tři dny, nejlépe rozprostřené v široké nádobě. Jakmile však začnou zapáchat, nebo si uvědomíte, že jste je nechali příliš dlouhou dobu stát na kuchyňské lince, raději je vyhoďte rovnou do koše. Na webu SvětKreativity.cz jsme také psali o důchodci, který neměl peníze, a tak se rozhodl bydlet na letišti.
Zdroje: PolsatNews, Healthline
Napište komentář