Nebezpečný hurikán odhalil významnou historickou osadu

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. V tomto případě to určitě platí, jelikož díky hurikánu byla odkryta historická osada. O ní neměli archeologové ani tušení. Když byla nalezena, tak doslova jásali radostí. Jak pro její velikost, tak i pro její zachovalost, nebo pro její historický význam.

Díky hurikánu

K jejímu odhalení by patrně nedošlo, nebýt hurikánu, tedy nebýt velmi silné bouře, která se přehnala před Orkneyské ostrovy v roce 1850. Byla velmi ničivá, ale nakonec přece jenom někomu udělala radost. A to byli archeologové. Síla bouře zabila přes 200 lidí a způsobila ohromné materiální škody. Byly však i věci, které pomohla odhalit. Je to tato historická osada.

Jedna z nejstarších vesnic

Pomohla odhalit místo, které je nyní označováno za jednu z nejstarších historických vesnic ve Velké Británii. Je tedy jasně vidět, jak velký význam tento objev vlastně má. Unikátní je podle archeologů jak její stáří, tak i její velikost.

8 zachovalých domů

Celá historická osada čítá přesně 8 původních domů, které zaujmou  svým systémem stavby, tak i tím že jsou postaveny z kamenů, nebo také tím, že jsou velké a stále zachované. A co více. Samotné interiéry nebyly prázdné.

Řada zajímavých nálezů

Už jenom to, že se našla tato výjimečná historická osada, bylo něco výjimečného. K tomu však přidejme ještě jednu věc. Mnoho zajímavých věcí bylo nalezeno i uvnitř. To pomohlo archeologům určit, jak lidé v té době žili a co používali. O to má velký význam.

Unikátní moderní prvky

Archeologové byli při nálezu překvapeni i tím, jaké moderní prvky tato osada využívala. Například zde nechyběla improvizovaná toaleta, nebo zde byl vytvořený také jednoduchý kanalizační systém. To bylo praktické, ale také to bránilo šíření různých nemocí.

Všichni si byli rovni

Podle odhadů se v této osadě nacházelo na několik desítek lidí. A všichni žili v harmonii, jelikož žádná domácnost nebyla lépe zařízena, než jiná. Dá se tak říci, že si všichni byli rovni a žádné společenské vrstvy v té době ještě neexistovaly.

Fotografie: Flickr

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]