Sezóna klíšťat je v plném proudu. Naučte se správně vyndat přisáté klíště

Mít klíště je velmi nebezpečné. Proto je na místě se po každém návratu z přírody prohlédnout. A co když ho najdete? Je třeba ho vyndat. Podívejte se společně s námi na osvědčený postup, kterým to jde nejlépe.

Co budete potřebovat?

Aby bylo možné klíště odstranit, je vhodné mít po ruce pinzetu, popřípadě i speciálním kleštičky. Dále je vhodné mít trochu alkoholu nebo mýdla, kvůli dezinfekci. Dále nezapomeňte ani na sklenici nebo jinou nádobu, do které vyjmuté klíště dáte.

Jak na to?

Jakmile máte vše potřebné, je možné klíště vyjmout. Vezměte pinzetu nebo kleštičky a snažte se ho chytit co nejblíže vaší kůži. Je třeba držet ho pevně, aby vám nevyklouzlo, ale zase ne až zase moc, aby nedošlo k tomu, že ho rozmáčknete.

Jakmile ho držíte, je třeba ho tahem vyjmout. Rovnoměrným tlakem a rychlostí ho vytahujte z kůže, dokud nepovolí. Následně ho vhoďte do připravené nádoby. Místo následně vydezinfikujte pomocí alkoholu, nebo pomocí mýdla.

Co s klíštětem?

Následně je třeba klíště zahubit, což je vhodné udělat třeba za pomocí zapalovače nebo sirek. Jednoduše ho spalte. Díky tomu již nebude naživu a vy máte jistotu, že se do vás znovu nezakousne.

Pozor na riziko nákazy

Klíště je velmi nebezpečné hlavně proto, že vás může celkem rychle nakazit. Pokud ho na svém těle najdete, je třeba ho vyjmout co nejdříve. A potom je třeba také sledovat možné příznaky, kterých může být celá řada. Pokud se neobjeví, je to dobře. Pokud však ano, je na místě být na pozoru.

Mezi hlavní patří bolesti celého těla, svalů i hlavy, dále také možná zimnice, zapomínat nelze ani na mdloby, nebo též na horečku. Pokud se něco z toho začne objevovat, je na místě nejenom navštívit lékaře, ale je vhodné mu také říci, že jste měli klíště. Právě podchycení nemoci v čas může být cestou, jak se dá celková šance na uzdravení velmi výrazně zvýšit.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]