Pití šťávy z granátového jablka preventivně působí nejen proti vzniku aterosklerózy

Granátové jablko je jakousi super potravinou, která obsahuje mnoho antioxidantů, vitamínů a minerálů. Tohle ovoce jednoznačně v letních měsících osvěží při svou sladkou, ale lehce nakyslou chuť. Granátové jablko působí na naše tělo velice příznivě.

Léčivé účinky granátového jablka

Granátové jablko obsahuje hojné množství vitamínu C, B6 a E. Z antioxidantů obsahuje srdci prospěšné polyfenoly. Má schopnost snížit vysoký cholesterol v krvi a preventivně působí proti vzniku aterosklerózy, chronického arteriálního onemocnění způsobeného nadměrným ukládáním tuků v tepnách a rovněž může podpořit snížení vysokého krevního tlaku. Celkově má tedy granátové jablko velmi ochranné účinky na kardiovaskulární systém.

Další pozitiva spojená s konzumací granátového jablka

Chcete zůstat co nejdéle mladí a krásní? Jezte granátová jablka! Pomáhají totiž zpomalit buněčné stárnutí, díky obsahu flavonoidů. Dle jisté studie, která byla provedená ve Švýcarsku, podporuje granátové jablko obecně regeneraci lidského organismu prostřednictvím urolithinu A, který vzniká jeho trávením ve střevě. Tato látka je zodpovědná za zpomalení procesu stárnutí buněk.

Granátové jablko je příznivé i v případě, pokud potřebujete zmírnit zánětlivé procesy v těle. Proto se jeho konzumace doporučuje hlavně lidem, kteří bojují s revmatoidní artritidou, nebo střevním onemocněním. Extrakt z granátového jablka podpoří zmírnění bolesti kloubů, sníží zánětlivé markery a zlepší trávení a střevní mikroflóru. Dokonce je tohle zázračné ovoce schopno pomoci i mužům s erektilní dysfunkcí. Podpoří totiž prokrvení.

Antimykotické a antibakteriální vlastnosti

Granátové jablko velice podpoří i obranyschopnost vůči škodlivým bakteriím a mikrobům. Rovněž jeho konzumací můžete podpořit léčbu onemocnění způsobených Candidou albicans, která je zodpovědná hlavně za vulvovaginitidy, nebo kandidózy pohlavních orgánů.

Zlepší paměť a fyzickou výkonnost

Především kognitivní funkce může pravidelné popíjení šťávy z granátového jablka podpořit. Studie, které se účastnilo 32 osob popíjejících pravidelně šťávu z granátového jablka (po dobu 4 týdnů) potvrzuje, že se u všech zlepšila vizuální a verbální paměť. Mimo jiné vás tohle léčivé ovoce nabije energií a potlačí chronickou únavu. Rovněž podpoří produktivitu při cvičení, vaše sportovní výkony budou tedy mimořádné.

Jak konzumovat granátové jablko

Ideální variantou je, když si z granátového jablka vytvoříte šťávu, kterou zředíte sklenicí čisté vody. Samozřejmě můžete konzumovat ovoce i tak, jak jste zvyklí. Vydlabat jednotlivá zrníčka a pojídat je samotná, nebo lze přidávat do ovocných, či zeleninových salátů. Granátové jablko výborně podpoří chuť kdejakého pokrmu. Skvěle se hodí například i ke kozímu sýru.

Fotografie: Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]