Vaření je radost, jídlo je slast, ale to špinavé nádobí. Navzdory všem možným reklamám, v nichž usměvavá hospodyňka jedním tahem houbičky zázračně zbaví připečenou pánev všech nečistot, a ještě ji omladí o pět let, je mytí nádobí pěkně nepříjemná dřina. Zejména když jste si dali záležet a navařili velký rodinný oběd nebo romantickou večeři při svíčkách o několika chodech. Zkrátka když jste pustili uzdu svým kuchařským dovednostem.
Na co myčka nestačí
S většinou nádobí si naštěstí poradí myčka, takže lidem dnes odpadá starost o talíře, skleničky nebo příbory, ale s opravdu špinavým nádobím vám sebelepší myčka nepomůže. I ve velkých restauracích s nejkvalitnějšími myčkami pro profesionální gastronomické provozovny zaměstnávají pomocnou sílu, která má mimo jiné na starosti drhnutí pánví, fritéz, hrnců nebo pekáčů.
S chutí do toho, půl je hotovo
A tak vám nezbývá, než se dát do díla. Tedy pokud doma nemáte někoho, na koho byste tenhle nepříjemný úkol mohli přehodit. S naším trikem vám však práce půjde rychle od ruky. A s výsledkem bude navíc spokojen i ten největší perfekcionista. Základem této zázračné metody je obyčejný list papíru, pochopitelně čistého.
Papír vložte doprostřed špinavé pánve či jiného kusu nádobí. Papír pak zalijte horkou vodou tak, aby byl do vody celý ponořený. Na hladinu pak přilijte saponát, který běžně využíváte. V principu je jedno, který konkrétně to je. Všechny, které jsou v České republice běžně k dostání, jsou založené na stejném principu, a tak bude naše metoda fungovat v kombinaci s jakýmkoli jarem.
Počkejte minutu nebo dvě a začněte papírem čistit povrch nádoby, jako kdyby to byla houbička na nádobí. Papírem vyčistěte celou plochu pánve a pak ji dejte oschnout. Až bude suchá, umyjte ji pod tekoucí vodou klasickou houbičkou na nádobí. Další várku jaru už nebudete potřebovat. Vaše pánev bude jako nová.