Odborník na výživu odhalil nejlepší potraviny proti stárnutí pro ženy po čtyřicítce

Fotografie: Freepik

Pro snížení dopadů stárnutí a udržení si krásného vzhledu a plno energie i ve vyšším věku je z velké části podmíněno zdravým životním stylem. Obrovský podíl má především správná výživa. Přitom některé potraviny jsou vhodnější v porovnání s jinými. Zjistěte, na co si dát pozor a jakých pět potravin by naopak nemělo chybět v jídelníčku žádné ženy starší čtyřicet let.

Brokolice

Jednou z výborných potravin pro zdraví a zpomalení stárnutí je především brokolice. Díky obsahu vápníku, zinku a dalších důležitých minerálů jde o vhodnou stravu pro udržování zdraví kloubů a kostí. Právě příjem vápníku z kvalitního zdroje je v pokročilejším věku velmi důležitý, protože při klesajícím množství hormonu estrogenu hrozí řídnutí kostí.

Fotografie: Pixabay

Dále představuje podstatný zdroj vitamínu C, který je antioxidantem, který chrání buňky před negativním vlivem oxidativního stresu. Zároveň v brokolici najdeme látky, které podporují zdraví mozku.

Tučné ryby

Při konzumaci makrel, lososa nebo tuňák jsou skvělými potravinami pro doplnění důležitých mastných omega 3 kyselin. Ty prospívají především pro optimální zdraví cév, mozku a nervového systému.

V případě těchto ryb se nemusíte bát většího obsahu tuku, protože jde o zdravou a pro tělo potřebnou věc. Své místo by tak měly mít v jídelníčku i ve chvíli, kdy se snažíte hubnout a hlídat si jídelníček.

Lněné semínko

Pro další doplnění důležitých zdravých tuků pro krásnou pokožku, vlasy a celkově správné fungování organismu se výborně hodí také lněné semínko. Nejlepší je čerstvě mleté, kdy má maximální obsah prospěšných látek, které jsou tak pro organismus snadno dostupné a využitelné.

Fotografie: Pixabay

Lněné semínko je i přes svou dostupnou cenu označované jako superpotravina s pozitivními výsledky například pro regulaci krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Sladké brambory

Fotografie: Pixabay

Prospěšným zdrojem vitamínu A a dalších minerálních látek pro zdravý organismus včetně posilování imunitního systému jsou sladké brambory. Obsah beta karotenu má prospěšný vliv na zdravý zraku. Vitamín B zase pomáhá s udržením kvality nehtů, vlasů a pokožky. Sladké brambory známé také pod označením batáty tak představují výbornou a skutečně zdraví prospěšnou přílohu.

Quinoa

Poměrně netradičně znějící příloha, která pochází z merlíku, představuje vyvážený zdroj nutričně bohatých látek. V této potravině totiž najdete celé spektrum aminokyselin a k tomu vitamíny a minerály. Pravidelná konzumace podporuje činnost metabolismu.

Fotografie: Pixabay

Díky příznivému množství energie a nízkému glykemickému indexu se potravina hodí i do redukčních režimů, kde pomůže s doplněním důležitých látek, které mimo jiné zpomalují nežádoucí procesy stárnutí. Vysoký obsah antioxidantů je také pozitivem této potraviny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]