Myslíte si, že je vepřová slanina nezdravá? Nutriční specialisté ji v jisté míře dokonce doporučují

Vepřová slanina bývá často předmětem diskusí výživových poradců. Jedni ji vychvalují a druzí kritizují. Stále však převažuje názor, že tato uzenina je skutečně pro zdraví prospěšná. Avšak konzumovat se musí přiměřeně.

Jaké účinky má vepřová slanina na lidské zdraví?

I když to může být k nevíře, vepřová slanina obsahuje stejně tak hodnotné látky, jako třeba losos. Nejlepší je ta z prasete plemene Mangalica. Je plná omega-3 mastných kyselin, které chrání cévy a srdce. Díky kyselině arachidonové pak můžete počítat i s regulací krevního cholesterolu.

Vepřová slanina na kocovinu a bolavé klouby

Dokonale se vám uleví při kocovině, když si dáte kousek vepřové slaniny. Díky ní v podstatě vytvoříte v žaludku jakýsi ochranný film, který zabrání intoxikaci organismu. A pokud vás pobolívají klouby, rozpusťte si kousek slaniny a směsí potírejte inkriminované místo. Možné je také vytvoření zábalů přes noc.

Recept na domácí vepřovou slaninu

Jak již bylo uvedeno v úvodu, nejlepší slanina je ta domácí. Nyní si ji můžete připravit podle tohoto receptu. Potřebujete:

  • vepřový bok: asi 1 kilogram
  • hrubozrnnou sůl: ¼ kilogramu
  • krystalový cukr: ¼ kilogramu
  • mletý pepř: dle chuti

Než bude vaše vepřová slanina skutečně hotová, musí uplynout alespoň deset dní. Prvních pět dní necháte vepřový bok marinovat ve směsi soli, pepře a cukru. Vše musí být uchováváno během procesu v lednici. Kořenící směs nanášíte na maso v hojném množství denně a pak jej umístíte do uzavíratelné misky. Každý den vylijte šťávu, kterou bůček pustil a nádobu dobře vysušte.

Po pěti dnech bok omyjte a nechte dalších pět dní viset a sušit například ve sklepě, špajzu anebo v lednici. Potřebujete chladné místo. Nakonec si na zdravé masové dobrotě můžete pochutnat například s chlebem, kyselou okurkou, cibulkami i křenem. Skladujte ideálně v lednici do další konzumace.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]