Pozor na potraviny, které podporují vznik zánětů

Zánět je nepříjemné a závažné onemocnění. Existují potraviny, které mají protizánětlivé schopnosti a jeho vzniku zabraňují. Ovšem existují také potraviny, které naopak vznik zánětů podporují. Většinou se jedná o smažená jídla, nadbytek omega6 ve stravě, maso zvířat, které konzumují zrna, cukr, alkohol, vysoce rafinovaná mouka, transmastné tuky, mléko a některé mléčné výrobky, atd.

Často se opakující zánět nepředstavuje nic dobrého a ohrožuje celkové zdraví člověka. Dostavit se může cukrovka, obezita, srdeční choroby, pokles energie – neustálá únava, deprese a mnoho dalšího.

Jídla podporující vznik zánětů

  • Smažená jídla – dát si jednou za čas třeba řízek, nemusí ještě ohrozit člověka na zdraví. Ale pravidelná konzumace smažených pokrmů vede k řadě zdravotních problémů, včetně spouštění zánětů

  • Nadbytek omega6 – příliš mnoho omega6 tuků v naší stravě podněcuje v organismu tvorbu zánětů, které jsou podhoubím pro rakovinné bujení

  • Maso zvířat, která jedí zrna – existují dva důvody, proč maso těchto zvířat může způsobovat záněty. Jednak dnešní hospodářská zvířata jedí zrna, zatímco v minulosti se pásla (jedla trávu), a pak tato zvířata potřebují antibiotika. A podruhé – zánět způsobuje i vysoký obsah nasycených tuků v mase zvířat

  • Vysoce rafinovaná mouka – rafinovaná mouka prochází trávicím traktem rychleji a rychlé trávení způsobuje rychlý nárůst hladiny cukru a inzulínu v těle. Tato reakce souvisí se zánětem

  • Cukr – o cukru se dávno ví, že způsobuje řadu onemocnění, včetně zánětů. Proto není vhodná ani konzumace některých potravin. A upřímně dnes je velmi těžké najít potraviny, kde cukr není. Proto snižte cukrování, jak jen to půjde

  • Alkohol– jednak rovněž obsahuje cukr, a pak nadměrné užívání poškozuje játra

  • Mléčné výrobky – v mléčných výrobcích je hojně zastoupen kasein a laktóza, což jsou viníci chronických zánětů

  • Další potraviny podněcující zánět – masné výrobky/uzeniny, většina kupovaného pečiva, aditiva, arašídy (z důvodu možné přítomnosti plísně), sirupy (kukuřičný, agávový – podobně jako u cukru. Doporučeno je sladit minimálně), balené šťávy/limonády

Fotografie: Pixabay