Tymián lze využít i jako účinný přírodní lék proti bolestem v krku

Fotografie: Depositphoto

Tymián je velmi aromatická bylina, kterou si po ochutnání zamilujete. V české kuchyni není až tak moc obvyklá. Tymián je vhodný k rybám, bramborám, houbám, nebo třeba ke kuřecímu masu. Co je ale hlavní, upotřebit tuto bylinku lze nejen v gastronomii, ale i v lidovém léčitelství. Pomůže především proti bolestem v krku a celkově při nachlazení, kašli a bronchitidách.

Jak připravit tymiánový čaj, který uleví různým neduhům

Na voňavý čaj s léčivými účinky si připravte:

  • 3 čerstvé tymiánové větvičky s lístky
  • 250 mililitrů převaření vody
  • citronovou šťávu
  • med dle chuti
Fotografie: Pixabay

Jak postupovat při přípravě tymiánového čaje?

Vložte tymiánové větvičky do hrníčku a přelijte je vroucí vodou. Šálek přikryjte talířkem a nechte louhovat asi deset minut. Pak výluh protřepejte či promíchejte, přeceďte, ochuťte trochou citronové šťávy, medem a popíjejte během dne při chřipce, nachlazení, angíně, nebo zánětu průdušek.

Fotografie: Pixabay

Tymián urychlí rekonvalescenci. V letních měsících bude tento čaj vynikajícím osvěžením s kostkami ledu. Aby byl výluh ještě účinnější, můžete do něj přidat například špetku mleté skořice. Tymiánový čaj nejen že postaví na nohy, ale pomůže tělu zbavit se škodlivých toxinů a doplní i vitamíny.

Fotografie: Pixabay.com

Jak jinak upotřebit v lidovém léčitelství tymián?

Kromě tymiánového čaje si můžete z bylinky připravit i chutný sirup proti kašli, který mohou konzumovat bez obav i děti. Stačí svařit několik tymiánových větviček s trochou vody a třtinovým cukrem, aby vám vnikla hustější hmota. Poté vše nechte louhovat přes noc, sceďte do sklenice a uchovávejte v lednici. V případě potřeby sirup popíjejte přímo, nebo jím můžete ochutit bylinný čaj.

Tymián lze zakoupit i ve formě olejíčku, který je perfektní na aromaterapii (pozdvihne náladu) a dezinfikuje účinně ovzduší. Také pomůže jako mazání na bolavé klouby.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]