Šťáva z červeného zelí je elixír zdraví, který má celou řadu pozitivních účinků na organismus

Fotografie: Freepik

Standardně se červené zelí v české kuchyni objevuje v kombinaci s masem a knedlíky. V gastronomii je opravdu široce zastoupené. Je chutné a hlavně zdravé. Doplní především mnoho vitamínů a minerálních látek. Má však i jiné vlastnosti, které jsou blahodárné pro náš organismus. Proč tuto skvělou zeleninu konzumovat a v jaké formě?

Červené zelí a jeho zdravotní přínosy

  • Zelí i šťávu z něj určitě zařaďte do svého jídelníčku. Když je tato zelenina připravena chutným způsobem, je neodolatelná. Kromě jiného má i pozitivní účinky na zdraví. Jaké to jsou?
  • Dokáže snížit tlak a posílí cévy.
  • Je přirozeným antioxidantem (vhodné k detoxikaci organismu). Tudíž příznivě ovlivní i činnost jater.
  • Zelná šťáva dokáže preventivně působit proti vzniku tuberkulózy a onkologických onemocnění (například rakovina prsu).
  • Zelné listy podpoří hojení nejrůznějších ran, popálenin a zmírní bolest hlavy.
  • Posílí nehty a urychlí metabolismus.
  • Zlepší kvalitu zubů (při vyplachování úst šťávou ze zelí).
  • Podpoří krásu a pevnost vaší pokožky (pokud vypijete 1/2 sklenice zelné šťávy denně).
Fotografie: Pixabay

Jak si připravit blahodárnou šťávu z červeného zelí?

Na přípravu nápoje budete potřebovat:

  • 300 gramů čerstvého červeného zelí
  • 1 zelené jablko
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvé máty

Všechny ingredience si omyjte, jablko zbavte stopky a jádřince a vše pokrájejte na malé kusy. Pak rozmixujte do hladka v kuchyňském robotu. Nápoj konzumujte ideálně dvakrát denně před jídlem.

Fotografie: Freepik

Zelná šťáva na respirační onemocnění i k prevenci

Šťávu ze zelí je možné popíjet i v momentu, kdy vás potrápí chřipka, či jiné respirační onemocnění. Zelná šťáva v kombinaci s medem totiž pomůže k vykašlávání. Suroviny kombinujete v poměru 1:1. V případě, že bojujete s angínou, nařeďte zelnou šťávu s vodou také v poměru jedna ku jedné a pravidelně kloktejte. Problémy by měly brzy odeznít.

Nápoj z bílého, nebo červeného zelí je možné popíjet i preventivně. Dodáte tak svému tělu velkou dávku vitamínu C, a tak bakterie a viry nebudou mít šanci.

Fotografie: Freepik

Kde zelnou šťávu zakoupit?

Pokud si nebudete chtít zelí odšťavnit sami doma, lze šťávu z něj zakoupit i v nejrůznějších prodejnách. Ideální jsou však k výběru produktu farmářské trhy a specializované obchody, v kterých budete mít jistotu, že se skutečně jedná o nápoj domácí bez přidaných konzervantů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]