Cibule se stala nenahraditelnou součástí přípravy pokrmů. Ani ti nejšpičkovější kuchaři se bez ní neobejdou, pokud chtějí připravit skvělé jídlo. Věděli jste ovšem, že ji můžete použít i jinými praktickými způsoby? Prozradíme vám, jaké to jsou.
Praktické využití cibule v každodenním životě
Inspirujte se následujícími tipy, které vám rozšíří obzory:
- Obtěžují vás v letních měsících štípance od komárů? Potom pokožku snadno zklidníte díky antibakteriální cibuli. Tu si oloupejte, nakrájejte na menší kusy a vložte do vody. Nechte louhovat několik hodin, pak sceďte a výluh použijte na poštípané místo na těle. Zmírní zarudnutí i svědění.
- Trápí vás neodstranitelné skvrny od potu na oblečení? Vylisujte si loupanou cibuli a její šťávou pokapejte inkriminované místo. Nechte působit několik minut a pak prádlo vyperte klasicky v pračce.
- Cibuli ocení i vášniví grilmani. A to nejen na talíři. Připálený gril snadno vyčistíte, pokud přepůlenou cibulí přetřete jeho povrch. Necháte působit pár minut, a nakonec opláchnete vodou. Tato surovina zneutralizuje kromě jiného i pachy.
- K vaření kuřete je vhodná červená cibule: pokud budete připravovat vařená kuřecí prsíčka, budou krásně růžová, pokud je povaříte s kousky neloupané červené cibule.
- Cibulová šťáva pro stimulaci růstu vlasů: pokud máte problém s kvalitou kštice a chcete, aby vám rostla rychleji, použijte jako masku cibulovou šťávu. Vmasírujte ji ke kořínkům a nechte půl hodiny působit. Do šťávy lze přidat i trochu medu anebo olivového oleje. Nakonec důkladně opláchněte a vlasy omyjte šamponem.
- Jako sušená přísada do jakéhokoliv jídla: cibuli lze také jednoduše vysušit v sušičce na zeleninu a ovoce. Získáte tak zásoby na celý rok do oblíbených pokrmů.
Cibule jako přírodní lék
Ostatně cibule se používala s oblibou i v lidovém léčitelství. Pokud budete nachlazení či vás potrápí kašel, lze si připravit cibulový čaj na odhlenění. Příprava nápoje je vcelku snadná. Jednu cibuli si oloupejte, nakrájejte na půlměsíce, vložte do tří decilitrů vody a dejte vařit v menším rendlíku na střední plamen (asi 5 minut). Nakonec nechte loužit surovinu v tekutině asi 15 minut, přeceďte a popíjejte během dne oslazené medem. Brzy se vám uleví. Kromě jiného doplníte i pro imunitu důležitý vitamín C.