V horkém létě se nenajde moc lidí, kteří by chtěli trávit hodiny u zapnuté trouby. Pro přípravu našeho receptu sice sporák potřebovat budete, ale pouze na pár minut. Pudink s piškoty a ovocem je jedním z nejchutnějších dezertů.
Nejen, že jeho příprava je opravdu jednoduchá, ale na rozdíl od spousty jiných obsahuje jen minimální množství tuku.
Co budete potřebovat
- 1 litr polotučného mléka
- 150 gramů dětských piškotů, nebo sušenek BeBe
- 100 gramů cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 2 kusy banán
Příprava
Nejprve si připravte formu do které chcete pudink udělat. Může být na bábovku, dort, nebo třeba biskupský chlebíček. Pokud žádnou z nich nemáte, nic nezkazíte ani obyčejnou miskou, či několika malými mističkami. Dno formy pokryjte naskládanými piškoty, potažmo sušenkami. Rovnoměrně je pak posypte na kolečka nakrájenými banány. V tuto chvíli jste připraveni na vaření pudinku.
Vaření pudinku
Tři čtvrtiny mléka dejte vařit do kastrolu s nepřilnavým povrchem. Mezitím do zbylého mléka nasypte cukr, vanilkový cukr a pudinkové prášky. Dobře směs promíchejte, aby tam nebyly žádně hrudky. V případě, že se hrudky přece jen udělají, použijte tyčový mixér. Ve chvíli, kdy se mléko na sporáku začne vařit, vlijte do něj za stálého míchání dobře rozmíchanou směs mléka, cukru a pudinkového prášku. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí pudinku, což by mělo trvat asi 2 minuty.
Ještě horký pudink opatrně nalijte do formy na piškoty a banány. Pokud nechcete, aby se na chladnoucím pudinku udělal silný škraloup, zakryjte po chvíli chladnutí formu potravinářskou folií a jak to teplota pudinku dovolí, dejte ho do chladničky. Po úplném ztuhnutí – čím déle, tím lépe – formu s pudinkem ponořte na dvě minuty do hrnce s teplou vodou, aby se pudink odlepil od stěn nádoby. Přikryjte pak formu plochým podnosem a rychlým otočením převraťte. Pudink by se měl snadno vyklopit.
Tipy na závěr
- Pudink je nejlepší ke konzumaci až druhý den po uvaření, kdy se rozleží a chutě se spojí. Dejte mu tedy náležitý čas, který bude moci strávit v lednici.
- Pro změknutí piškotů, nebo sušenek použijte směs ovocné šťávy, nebo rozpustné kávy do které můžete a nemusíte přidat lžíci rumu. Než na piškoty nalijete pudink, prokapejte je touto směsí. Rychleji změknou a budou krásně vonět rumem.
- Výborného výsledku dosáhnete tím, že piškoty slepíte k sobě pikantní marmeládou. Nejen, že je tím ochutíte, ale taky navlhčíte a usnadníte tak rozležení.
- To, že můžete použít i jiné ovoce a střídat různé příchuti pudinkových prášků vás už jistě napadlo.
- Ozdoba je čistě na vaší fantazii. Můžete celý pudink pokapat čokoládou, jak je na obrázku.
- Také ho ale můžete až na dezertním talířku těsně před podáváním ozdobit šlehačkou, kouskem barevného ovoce a snítkou meduňky, nebo máty.