Na podzim se nám velmi často stává, že máme velké množství hub a nevíme co s nimi. Připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na rolky, do kterého nasbírané houby zaručeně využijete.
Vepřovým rolkami dokážete ošálit i vaše děti, které zarputile odmítají houby pozřít. Jedná se totiž o potravinu, která ne každému chutná. V kombinaci se zelím a masem ale zachutná i opravdovému odpůrci. Pokrm je to rychlý, lahodný, ale hlavně bohatý na vitamíny. Jak přílohu si k němu můžeme připravit obyčejné vařené brambory, brambory šťouchané, ale klidně i bramborovou kaši.
Základem je kvalitní vepřové maso
Na porci, která je dostačující pro 6 lidí, budeme potřebovat 700 gramů vepřové panenky, 200 gramů kysaného zelí, 7 sušených švestek, 2 vejce, 1 cibuli a hrst sušených hub. Houby i švestky si před zahájením vaření namočíme do vody. Poté se vrhneme na očištění masa. Vepřovou panenku si jednoduše odblaníme a nakrájíme pomocí ostrého nože na širší plátky. Ty následně na prkénku pořádně rozklepeme, potřeme slunečnicovým olejem a dle chuti osolíme a opepříme.
Připravíme si cibuli, kterou nejen oloupeme, ale také nakrájíme na malé kostičky. Tu orestujeme na pánvičce a malém množství oleje. Jakmile cibule chytne zlatavé zbarvení, přidáme k ní nakládané zelí, které jsme předtím nechali okapat. Na pánvičku přidáme také namočené houby a švestky, které můžeme ještě nakrájet na menší kousky. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli opékat.
Rolovat, rolovat a zase rolovat
Jakmile je směs dostatečné propečená, vezmeme si lžíci a naklepané plátky masa touto směsí začneme opatrně plnit. Poté je zarolujeme a pomocí párátka spojíme tak, aby jednotlivé plátky masa držely tvar rolky. Takto připravené rolky obalíme v klasickém trojobalu – tedy nejprve mouce, poté vajíčku a nakonec ve strouhance. Ideální je trojobal použít ve dvou vrstvách.
Jakmile máme rolky obalené, na pánvi si rozpálíme dostatečné množství slunečnicového oleje, ve kterém je následně osmažíme. Rolky smažíme pečlivě ze všech stran a dozlatova. Poté je udržujeme ještě chvilku na slabším plameni, aby se maso propeklo zevnitř. Po vyndání rolky uložíme na chvíli na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje. Takto upravený pokrm je připravený k servírování.