Jestliže máte rádi tuto zeleninu, můžete ji zkusit připravit i jiným způsobem než jindy. Krom vaření, dušení a pečení ji můžete i osmažit na pánvi.
Květák obsahuje na své poměry dostatečné množství bílkovin a vlákniny. V syrové formě je v něm také spousta vitamínu C, jehož má dokonce více než citrusové plody. Vařením sice může ztratit až polovinu všech vitamínů, které jsou v něm obsaženy, ale stále zůstává velmi zdravou potravinou. Jednou z forem zpracování je osmažení květákových placek, jejichž příprava je vesměs jednoduchá.
Seznam ingrediencí není příliš dlouhý
Na dostatečné množství pro 4 lidi si připravíte 500 g květáku, 70 g pšeničné mouky, 2 jarní cibulky, 1 vejce, řecký jogurt, sůl, pepř a olivový olej. Do hrnce nalijete 1 litr vody a přivedete jej k varu. Mezitím nalámete květák na jednotlivé menší paličky, opláchnete je, vroucí vodu osolíte a vložíte do ní přichystanou zeleninu. Po pěti minutách vaření květák vytáhnete a necháte lehce zchladnout na vzduchu.
Nakrájejte si jarní cibulku na drobné kousky a spolu s uvařeným květákem ji vložte do mixéru. Rozemletou zeleninu vyklopíte do mísy, rozbijte do směsi vejce, přidejte 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu a všechny připravenou mouku. Zlehka smíchejte, poté do mísy přisypete špetku soli a pepře a důkladně spolu vše promícháte. Takto si připravíte směs na květákové placky, s níž budete nadále pracovat.
Už zbývá výsledek jen osmažit a zapéct
Ze zeleninové hmoty odebíráte po částech menší kousky, rozmačkáte je na přibližně 2 cm placky a kladete na rozpálenou pánev s olejem. Zde si květák pobude přibližně 2 minuty na každé straně, aby se lehce zatáhl. Osmahnuté placky pak ještě položíte na plech vystlaný pečícím papírem a pošlete na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Během této chvíle, než se květák udělá, si můžete připravit dresing.
Na ten vám bude stačit zbývající řecký jogurt, do něhož přidáte koření dle chuti, případně do něj můžete vymačkat jeden stroužek česneku, nadrobno nasekanou jarní cibulku, petrželku nebo pažitku. Měl by však postačovat samotný řecký jogurt se správně zvoleným kořením. Jakmile vytáhnete květákové placky z trouby, můžete je ihned podávat, počítejte však s tím, že se po nich jen zapráší.
Svěží úprava tohoto zdravého pokrmu
V letních měsících spousta lidí upřednostňuje spíše svěžejší a lehká jídla, což je možné udělat i s těmito plackami. Stačí do receptu přidat jen trošku máty ze dvou malých větviček. Lístky vhodíte do mixéru spolu s ostatní zeleninou a vařeným květákem. Výsledné placky tak dostanou výraznou svěží chuť, musíte pak však počítat s tím, že bude potřeba jich přichystat větší množství, aby si každý mohl přidat.