Sýrová rolka s mletým masem a zeleninou

Fotografie: Cesmak

Pokud se k vám chystá návštěva a vy nevíte, čím byste je mohli potěšit, tak rozhodně vyzkoušejte tento originální recept. Určitě vám všem zachutná.

Zkoušeli jste někdy při přípravě vaječné omelety experimentovat s přísadami? Tak to jste si určitě všimli, že nejúspěšnější kombinací je v tomto ohledu vaječná omeleta zapečená se sýrem. To nás přivedlo k nápadu si upéct sýrovou rolku a to už byl jen krůček od toho ji doplnit o další chutné ingredience, jako je mleté maso či čerstvá zelenina. Výsledek můžete posoudit sami, jakmile si ji připravíte.

Fotografie: Freepik

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Pět kusů vajec
  • 400 gramů tvrdého sýra (nejlépe eidam, ale můžete zvolit jakýkoliv dle vašich preferencí. Jen myslete na to, že jej budete muset nastrouhat)
  • 100 gramů jogurtu
  • 250 gramů mletého hovězího masa
  • 250 gramů mletého vepřového masa
  • Tři lžíce strouhanky
  • Jedno větší rajče
  • Pepř na dochucení (množství dle vlastního uvážení)
  • Jednu lžičku soli
  • Bulharský pepř (nemusí nutně být)
  • Mísu na promíchání ingrediencí
  • Plech o rozměrech cca 23×33 cm
  • Pečící papír
Fotografie: Freepik

Jako první rozklepněte všechna vejce a jejich obsah přelijte do mísy. Přidejte jogurt a řádně vše smíchejte. Nastrouhejte vybraný sýr, pokud rádi experimentujete, tak můžete smíchat několik druhů naráz. Přisypejte jej do vzniklé směsi a také promíchejte. Plech si vyložte papírem na pečení a vzniklou směs na něj postupně přeneste. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, směs na plechu zarovnejte do jedné výšky a nechejte péct na 20 minut.

Čím rolku naplnit

Rajče nakrájejte na co nejmenší kousky, pokud jste zvolili malé rajče, tak můžete použít i dva kusy. Přidejte bulharský pepř, obyčejný pepř a jednu lžičku soli. Vše smíchejte s mletým masem, posledním vejcem a strouhankou. Mezitím se základ pro rolku určitě dopekl, tudíž těsto vytáhněte z trouby a nechejte jej vychladnout. Odlepte jej z pečícího papíru a  můžete na něj vzniklou směs začít nanášet. U dlouhých okrajů vynechejte asi 15 centimetrů prostoru a zbytek zarovnejte.

Fotografie: Cesmak

Následně těsto srolujte do rolky a opět vložte do trouby, tentokrát na 40 minut. Jakmile ji dopečete, nechejte ji vychladnout a následně ji můžete nakrájet na plátky. Sýrová rolka s náplní bude dobře chutnat jako samostatně podávané jídlo s lehkou omáčkou, nebo i jako přidané občerstvení například do švédských stolů. Na speciální příležitost nečekejte, recept je jednoduchý a výsledek můžete mít na stole ještě dnes!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]