Dezerty připravené z jahod jsou velmi oblíbené. Vyplatí se je znát hlavně na jaře, kdy je jahod spoustu a mnohdy nevíme, jak je zpracovat.
Sladkou tečku za celým dnem nebo příjemné pohoštění k odpolední kávě nám přináší jednoduchý jahodový dezert, který je nejen vláčný, ale také dochucený vanilkou. Jeho příprava není nijak složitá a podle našeho návodu ho zvládne i naprostý začátečník. Můžete s ním ohromit nejen návštěvu, která se ohlásí na poslední chvíli, ale při vhodné dekoraci poslouží i jako lehký narozeninový dort.
Nejprve si připravíme vláčné a lehké těsto
Na těsto budeme potřebovat 125 gramů polohrubé mouky, 70 gramů cukru, jeden sáček prášku do pečiva, jeden sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce oleje a 1 lžíci octa. Do hluboké mísy si vyklepneme 4 vajíčka, která mírně osolíme. Přidáme k nim oba cukry a celou směs vyšleháme do hladké pěny. Do té postupně přidáme ocet, olej a nakonec také mouku s kypřícím práškem. Vše společně promícháme a vznikne nám tak tekuté, ale hladké těsto bez hrudek.
Ve vedlejší míse si připravíme jahody, kterými budeme těsto zdobit. Na dort budeme potřebovat půl kilogramu čerstvých jahod. Ty si nejprve pečlivě omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájené jahody vložíme do mísy, přidáme k nim 2 lžíce cukru a vymačkáme k nim šťávu z půlky citronu. Takto připravené jahody na půl hodiny umístíme do ledničky. Tento čas využijeme na přípravu krému, který dodá našemu dortu vláčnou chuť.
Recept se zdá složitý, ve skutečnosti překvapí svou jednoduchostí
Na přípravu krému budeme potřebovat půl litru mléka, vanilkový puding, 1 lžíci škrobu, 1 lžíci cukru a máslo. Vanilkový krém připravíme velmi jednoduše, v malém hrnci přivedeme k varu mléko, které si osladíme. Následně v něm spolu se škrobem rozmícháme vanilkový puding. Celou směs mícháme do zhoustnutí, jakmile k tomu dojde, dáme ji vychladnout. Během doby, kdy směs chladne, do ní opatrně zašleháme kousek másla, aby došlo k jejímu zjemnění.
Připravíme si čtvercovou formu na pečení a umístíme do ní pečící papír. Na její dno vylijeme připravené těsto, která necháme péct v předehřáté troubě na 170 stupňů, po dobu 25 minut. Mezitím si vyndáme jahody z ledničky. Ty si pomocí malého cedníku scedíme. Kousky jahod odložíme stranou, pracovat budeme s vodou, kterou jahody během pobytu v lednici uvolnily. Tu nalijeme do hrnce, přidáme k ní 70 mililitrů vody, 1 lžíci škrobu a lžíci cukru.
Směs přivedeme k varu a za pečlivého míchání počkáme, až nám zhoustne. Jakmile máme hotový korpus na dort, vytáhneme ho z trouby a potřeme vrstvou vanilkového krému. Na ten následně nalijeme vrstvu sirupu připraveného z vody z jahod a celý dort nakonec ozdobíme jednotlivými jahodami. Takto připravený dezert umístíme do lednice, kde jej necháme několik hodin chladnout a tuhnout. Před podáním můžeme ještě posypat vrstvou cukru.