Výborný barevný salát, který je nejen zdraví, ale budete nadšení i z jeho chuti

Nevíte co si dnes připravit k obědu? Něco lehkého snadno stravitelného a výživného? Vyzkoušejte tento výborný salát, překvapí vás svojí výbornou chutí.

Chuť tohoto salátu je naprosto úžasná, a navíc je plný vitamínů a energie. Doslova vás postaví na nohy. Salát je svým složením vhodný pro vegetariány i pro vegany. Zelenina obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům . Pšenice je výborný zdroj bílkovin. Salát je svým složením vhodný pro vegetariány i pro vegany.

Ingredience na tento delikátní salát:

  • 1 okurka
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • 300g drcené pšenice, známé také jako bulgur
  • 1 svazek petrželové natě
  • 3 lžičky olivového olej
  • 1 lžíce čerstvé šťávy z citronu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
Fotografie: Pixabay

Postup

Na přípravu salátu budete potřebovat asi hodinu času. Není potřeba nic vařit vystačíte si s miskou, nožem a prkýnkem na krájení. Salát si tedy můžete připravit například i v kanceláři v malé kuchyňce.

Příprava nadrcené pšenice

Nejdříve si připravíte pšenici. Tu dáte do sklenice, nebo nádoby s víčkem, a zalijete horkou vodou. Přiklopíte víčkem a necháte odležet. Po půl hodině scedíte vodu a spařenou pšenici necháte vychladnout. Pokud chcete tento proces urychlit, můžete bulgur uvařit v hrnci. Doba vaření je 12–15 minut.

Příprava zálivky

Dalším krokem je příprava zálivky. V misce smíchejte olej s čerstvě vymačkanou šťávou z citronu. Vždy je lepší použít čerstvý citron, je chutnější a má velký obsah vitamínů. Aby šel citron lépe vymačkat nejdříve ho pomačkejte dlaní proti pracovní desce.

Do zálivky si najemno nakrájejte petržel a přidejte česnek. Česnek můžete rozmělnit lisem nebo naškrábat nožem. Zamíchejte a nechte chvilku odstát, aby se všechny chutě propojily.

Fotografie: Pixabay

Příprava zeleniny na salát

Mezitím než vám vychladne pšenice si připravte zeleninu. Všechnu zeleninu si očistěte a nakrájejte podle chuti, můžete na malé i větší kousky. Pokud nemáte rádi slupku, okurku si můžete oloupat, ale slupka obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a byla by škoda je vyhodit. Připravenou zeleninu vložte do větší misky a dejte do lednice.

Servírování salátu

Pokud už pšenice vychladla smíchejte ji se zeleninou a přelijte zálivkou. Osolte až před servírováním, jinak by zelenina pustila vodu a salát by byl mokrý a nebyl by tak chutný. Můžete ho podávat jako přílohu k masu nebo i samotný. Díky pšenici má salát velkou výživovou hodnotu a tak vás skvěle zasytí. Můžete podávat k obědu ale i k večeři.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]