Skládá se vaše snídaně z kupované buchty a kávy? Možná by vaše snídaně měla být vydatnější. Vyzkoušejte vejce z pánve obohacené o něco navíc, jsou vynikající.
Slepičí vejce, především ty ve vysoké kvalitě, se mohou pyšnit kvalitními proteiny, vitamíny, minerálními látkami a mastnými kyselinami. Takže pokud si dopřejete, klidně i každý den ke snídani dvě vejce, rozhodně chybu neuděláte, naopak, vaše tělo vám poděkuje. Připravte si tedy vydatnou snídani před náročným dnem a buďte ještě více produktivní. Nejedná se o snídani se zdlouhavou přípravou, vše je rychlé a jednoduché.
Připravte si tyto suroviny
- 4 ks vajec
- 150 g tvrdého sýru – eidam, gouda
- 100 g mozzarelly
- 2 ks tortilly
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 40 g petrželky
- 1 ks větší rajče
- oregano podle chuti
Postup přípravy vaječné placky
Vezměte si pánev o průměru tortilly. Můžete použít i pita chléb, ale tenký, popřípadě ho rozkrojte. Pokud zvolíte chléb, celek bude měkčí. Pánev rozehřejte a položte na ni chléb nebo tortillu. Nyní si připravte čtyři vejce. Recept je ideální pro dvě osoby. Jakmile bude pečivo rozehřáté, rozklepněte na něj čtyři vejce vedle sebe – osolte a opepřete podle chuti. Můžete použít i jiné oblíbení koření.
Připravte i petrželku. Opláchněte ji pod tekoucí vodou a nasekejte na drobné kousky nebo na větší, záleží jen na vás, co máte rádi. Opět vejce posypte petrželkou a připravte si sýr. Ten nastrouhejte na hrubém struhadle.
Vložte k vejcím a ještě dochuťte oreganem či jiným oblíbeným kořením nebo bylinkami. Doporučujeme směs oregana, bazalky a libečku. Nebo směs Italského koření, celek si získá výraznější a lahodnou chuť. Pokud zvolíte více bylinek, nemusíte celek tolik solit.
Poslední příprava a dopékání
Připravená vejce s bylinkami, kořením, solí, pepřem, sýrem přiklopte druhou tortillou nebo pita chlebem. Opékejte z každé strany dvě a půl minuty. Poté přiklopte pokličkou nebo hliníkovou fólií a ještě tři minut nechte opékat, aby se vejce propekla. Připravte si jedno velké rajče – umyjte ho a nakrájejte na přibližně půl centimetru silná kolečka.
Na chléb či tortillu naskládejte rajčatové plátky a na každý plátek položte jedno kolečko mozzarelly. Pokud vám zbyl sýr, posypte ještě jednou rajčata a na závěr přidejte petrželku. Pokud vám sýr nezbyl, nevadí. Nechte celek v pánvi a jakmile bude sýr rozpuštění, vyjměte placku plochou naběračkou a na talíři rozkrájejte. Chuť je přímo božská a pocit hladu zažene na celé dopoledne.