Tato slaná pečená pochoutka vás jistě osloví i přes to, že recept pochází až z daleké východní Asie a pro nás je trochu nezvyklý.
Tento recept je původně korejský. Pro nás tak může být kombinace chutí trochu nezvyklá, ale milovníci asijské kuchyně budou jistě nadšeni a ti ostatní se třeba milovníky asijské kuchyně na základě tohoto receptu teprve stanou. Recept rozhodně stojí za vyzkoušení už proto, že není nikterak složitý a suroviny na něj nejsou obvykle žádným problémem. Tak neváhejte, zadělejte těsto a tuhle dobrotu si upečte i vy. Rozhodně nebudete litovat.
Suroviny na korejský česnekový chléb se sýrem
- Chlebové těsto
- 200 gramů chlebová mouka
- 120 mililitrů voda
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukr
- Půl lžičky sušeného droždí
- Půl lžičky soli
- Česnekové máslo
- 2 lžíce rozpuštěné máslo
- 2 lžíce smetanový sýr
- Půl lžíce prolisovaný česnek
- Sýrová posypka
- 280 gramů mozzarella
- Podle chuti parmazán
- Podle chuti oregáno
- Dip
- Podle chuti rajčatová omáčka
- Podle chuti med
Příprava korejského česnekového chleba se sýrem a omáčkou
Začneme nejprve zadělání těsta na chléb. Do mísy nasypte mouku, sušené droždí, sůl a cukr. Všechny suché ingredience navzájem promíchejte. Do hrnečku si připravte vodu o takové teplotě, která jen o málo převyšuje teplotu lidského těla. 120 mililitrů takto teplé vody nalijte k mouce a ostatním surovinám. Zamíchejte a až to bude možné, začnete těsto propracovávat rukama. Až bude držet pohromadě, přidejte olivový olej a rukama ho do těsta zapracujte.
Po chvíli se těsto přestane lepit na ruce i stěny mísy a bude krásně hladké. Vytvořte z něj malý bochánek dejte ho do mísy a přikryjte čistou utěrkou, nebo mísu zakryjte potravinářskou fólií. Mísu s těstem dejte kynout na teplé místo. Mělo by stačit asi 40 minut. Těsto podstatně zvětší svůj objem. Než se tak stane, připravte si česnekové máslo smícháním všech uvedených surovin do hladké hmoty, a nastrouhejte si sýr na posypání chleba.
Vykynuté těsto vydejte z mísy, lehce propracujte a rozdělte na polovinu. Z poloviny vytvaruje na podložce bochánek, pomoučněte ho a vyválejte do placky obdélníkového tvaru. Plech si vyložte pečícím papírem a na něj vyválenou placku přeneste. Rovnoměrně ji potřete polovinou česnekového másla, nasypte na ni polovinu nastrouhaného sýra a trochu oregána. Plech pak dejte do trouby předehřáté na 210 stupňů Celsia a pečte chléb asi 8 – 10 minut do zlatavé barvy. Stejným způsobem naložte i s druhou polovinou těsta.
Teplý upečený chléb krájejte ostrým nožem na pizzu na úzké obdélníkové porce, které si budete namáčet do omáčky. Omáčku vyrobíte jednoduše smícháním medu a rajčatové omáčky tak, aby vám dip chutnal. Komu by se zdála přeci jen kombinace medu a rajského protlaku trochu moc divoká, může použít náš starý dobrý kečup, ale chápeme, že to už nezní tak exotický. Chléb podávejte nejlépe teplý s roztaveným sýrem.
Tip na závěr
Bystřejší čtenáři jistě pochopili, že jsme právě představili jakousi korejskou verzi pizzy. V tomto duchu se tedy ponese i náš obvyklý tip na závěr. Na vyválené těsto totiž můžete dát všechno to, co vám chutná na pizze. Začněte trochou rajského protlaku nebo kečupu, pokračujte šunkou, tuňákem, kuřecím masem, klobásou nebo salámem. Přidat můžete i kousky cibule, rajčat, oliv a jiné zeleniny. A jak je zvykem, návrh nasypte sýr. Pak dejte klasický upéct a máte skvělou kompletně domácí pizzu.