Jakmile jdete do obchodu, většinou tam mimo jiné koupíte brambory, toustový chléb a sýr. Možná by vás ale nenapadlo, že tyto ingredience můžete smíchat a vytvořit siestu.
Jak moc máte rádi sýr? Mnoho lidí jej prostě miluje a není se čemu divit, hodí se prakticky do všeho. Do těstovin, rizota, mezi rohlík se šunkou, smažený sýr je asi nejklasičtější nezdravý český pokrm. Tento recept jeho úžasnost ovšem povyšuje na nový level. Jestli jste někdy měli bramborové krokety se sýrem, tak jistě víte, že kombinace toustového chleba, brambor a sýru bude prostě delikatesní. A pokud nevěříte, zkuste si to sami.
Ingredience a postup přípravy plněných toustů
Budete potřebovat:
- Sto osmdesát gramů brambor
- Osm plátků toustového chleba (nebo klidně více, to až zjistíte, jaká je to lahoda)
- Mozzarelu
- Strouhanku
- Jeden kus vejce
- Trochu mléka (jedno jaké, prostě co máte doma)
- Pepř a sůl na dochucení dle vašich preferencí
- Kousek másla
- Nůž
- Hrnec
- Škrabku
- Váleček
- Vidličku
- Misku
- Metličku
- Pánev
- Struhadlo
Jak jste si jistě všimli, tento recept nebude výhodný jen proto, že je jednoduchý, ale zároveň za něj ani moc neutratíte. Ingredience jsou totiž lehce dostupné a za dobrou cenu. Nejprve začněte zpracováním toustového chleba. Vezměte si nůž a opatrně z každého plátku odřízněte okraje, snažte se pracovat tak, abyste se skutečně zbavili jen krajů a neplýtvali vnitřkem.
Rychlý, chutný a jednoduchý recept
Poté se vrhněte na brambory. Dbejte na to, abyste je pořádně očistili pod vodou od hlíny a škrabkou je oloupejte. Opět se to snažte dělat spořivě, abyste zbytečně se slupkou nebrali i jedlý vnitřek. Vezměte si hrnec, naplňte jej vodou a brambory do něj vložte. Přiveďte k bodu varu a vařte okolo třiceti minut, aby byly skutečně měkké. Následně je sceďte a vhoďte do nich malý kousek másla, chvíli počkejte a můžete je začít mačkat a přilévat mléko, abyste vytvořili lahodnou bramborovou kaši.
Na závěr vhoďte ještě trochu másla a odložte stranou na později. Opět se vraťte k toustovému chlebu, který rozválejte válečkem a bramborovou kaši na něj rovnoměrně naneste. Nepřehánějte to ovšem, jelikož tam ještě přijde sýr a toust by vám nemusel jít přeložit. Sýr nastrouhejte a přidejte na kaši, čímž vytvoříte směs. Nyní toustový chléb přehněte do tvaru trojúhelníku a z každé vidličkou k sobě připíchněte okraje. Můžete to sice udělat i prsty, ale vidlička je hygieničtější a výsledek vypadá elegantněji.
Rozšlehejte metličkou vejce se solí a přilijte minimum mléka, těsto tak bude vláčnější. Každý toust s náplní v něm vymáčejte a následně obalte ve strouhance, takový klasický trojobal bez mouky (ta není potřeba díky použití toustů). Na pánvi si rozehřejte minimální množství oleje a můžete začít smažit. Poté máte hotovo. Podávat můžete na snídani, večeři, lehčí oběd se zeleninou nebo těžší s hranolky… Nebo jako super svačinku pro návštěvy. Využití je na vás, žádný nápad není špatný. Dobrou chuť!