Když jsme nemocní, jdeme k lékaři, aby nám předepsal prášky proti virům nebo bakteriím. Léky však mohou mít vedlejší škodlivé účinky.
Antibiotika, která se často užívají proti bakteriálním infekcím, mohou poničit vaši střevní mikroflóru, a navíc mohou mít i další nežádoucí účinky na vaše tělo. Lepší volbou jsou z toho důvodu přírodní antibiotika, která pomáhají v boji s bakteriemi a předcházejí nemocem bez vedlejších účinků. Vhodné je využívat tyto přírodní zázraky pravidelně jako prevenci proti různým onemocněním, říká lékařka Debra Sullivan.
Skvělý je česnek i křen
Nejznámější a nejúčinnější přírodní antibiotikum je česnek. Ti, kdo ho pravidelně konzumují mají větší pravděpodobnost, že se jim nemoci vyhnou. Česnek může mimo jiné pomoci snížit vysoký krevní tlak.
Preventivně byste měli konzumovat také křen. Ten posílí váš organismus a pomáhá ulevit od onemocnění dýchacích cest. Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vitamínu C posiluje imunitu a usnadňuje boj s nemocemi. Pomáhá jak proti bakteriím, tak virům.
Jezte proto kiwi, pomeranče, jahody, švestky, meloun nebo citrony. Vhodná je i paprika, cibule, petržel, rajčata nebo zelí. Zdraví prospívá také med. Je to přírodní antibiotikum posilující imunitu.
Vhodný je například do čaje, ale užívat ho můžete například také jako sirup s cibulovou šťávou, když se necítíte nejlépe. Za přírodní všelék je označovaná také skořice. Ta může pomoci předcházet cukrovce. Využívat ji v kuchyni tedy můžete hojně.
Zázvor je všemocný kořen
Při nachlazení se stále častěji pije zázvorový čaj. Není divu, zázvor pomáhá předcházet nemocem a zmírňuje nevolnosti. Proto těhotné často využívají zázvorová lízátka.
Vhodné je začlenit ho do každodenního jídelníčku. Zázvor má pozitivní vliv na tělo. Jako lokální antibiotikum lze užívat eukalyptus. Olej z něj můžete využít na kožní potíže. Vzhledem k vůni je vhodné ho kapat do vody při rýmě.
Jablečný ocet je antibakteriální a chová se jako houba. Skvěle se hodí k použití vnitřnímu i na kožní potíže. Výborným pomocníkem je také bobkový list. Jeho účinky jsou všeobecně známé. Toto koření, které se často přidává do vývaru, má dobrý vliv na tělo a pomáhá v boji proti škodlivým bakteriím.
Přírodní antibiotika jsou snadno dostupná, navíc jsou většinou chutná a v neposlední řadě nemají žádné vedlejší účinky. Snažte se je tedy konzumovat pravidelně.
Zdroj: Healthline