K tomu, abyste si doma upekli dezert, nepotřebujete mnoho ingrediencí. Využít totiž můžete i to, co již máte doma. Jedním z oblíbených dezertů jsou i lanýžové sušenky, které se dělají z vaječných žloutků.
Jestliže se chystáte na Vánoce nebo na jakékoliv jiné události, pravděpodobně budete připravovat slané nebo sladké občerstvení. Pokud by vám doma zbývala nějaká uvařená vajíčka, která jste nedali do bramborového salátu nebo vajíčkové pomazánky, použijte je k výrobě vaječných lanýžů, které vyrobíte jen z několika málo surovin. Nabídnout je můžete návštěvě i dětem, protože jich budete mít hned několik.
Potřebné suroviny k přípravě malých dezertů
- 3 žloutky
- 120 gramů másla
- 0,5 lžičky citronové kůry
- 2 lžíce kakaového prášku
- 60 gramů cukru
- 150 gramů pšeničné mouky
- vanilin podle chuti
- 2 lžíce moučkového cukru
Příprava lahodné sladkosti
Až si nachystáte všechny potřebné suroviny, můžete se pustit do přípravy. Nejprve vezměte k ruce vejce, které je potřeba uvařit v hrnci natvrdo a nechte je vychladit. Poté je oloupejte a pokuste se oddělit bílky od žloutků. Následně si vezměte k ruce nejlépe hrubé struhadlo a na něm žloutky nastrouhejte.
Vypracujte těsto
Až budete mít žloutky nastrouhané, přidejte k nim do mísy měkké máslo, nastrouhanou citronovou kůru, cukr, mouku a vanilin podle chuti. Z těchto ingrediencí vypracujte těsto tak, aby bylo hladké. Poté z něj po částech odebírejte kousky, z nichž uděláte kuličky a následně je vytvarujete do tvaru kužele. Mělo by jich být celkem 16 až 18.
Dezerty dávejte na plech
Vždy buďte pečliví, pokud chystáte toto těsto. Mělo by být vláčné a nesmí se drolit. K ruce si vezměte plech a na něj dejte pečící papír. Vytvarované malé kuželky začněte dávat na plech a pokuste se je dávat tak, aby nebyly příliš blízko u sebe. V opačném případě by se k sobě mohly přilepit a poté byste je museli zbytečně odtrhávat.
Připravte se na pečení
Až budete chtít dát dezerty péct, je potřeba, abyste si předem předehřáli troubu. Měly by se péct v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 25 minut. Pokuste se žloutkové lanýže nespálit. Jejich vnější strana by měla být zlatohnědá. Pravidelně je choďte kontrolovat a pokud by se vám zdálo, že se začínají připalovat, snižte teplotu. Zatímco se budou péct, připravte si prášek.
Využijte čas, kdy budou žloutkové lanýže v troubě a připravte si prášek, v němž následně dezerty obalíte. Do vhodné mísy prosejte kakao a moučkový cukr. Dezerty musí být ještě teplé, aby na sebe přichytly prášek. Poté je postupně dávejte do mísy a obalte je v této směsi. K jídlu budou hned poté, co vychladnou.