Na internetu se objevují stále nové a nové recepty, mezi kterými se občas objeví i nějaká sladkost. Několik z nich se stalo velice populárními.
Pěnový dort Castella je každým dnem více a více populárnějším. Je to především z toho důvodu, že je jednoduchý na přípravu a na jeho výrobu je třeba jen málo naprosto obyčejných surovin. Jeho struktura je ale tak originální, že ji nedokážete přirovnat k ničemu jinému. Zkuste si připravit dvoubarevnou verzi tohoto dezertu a ozdobte si ho čímkoliv chcete.
Co budete potřebovat
- 60 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 10 g kakaa
- 70 ml smetany
- 50 ml oleje
- 4 vejce
- lžičku citronové šťávy
- vanilkové aroma
- špetku soli
- dle chuti čokoládové ozdoby
Příprava je docela jednoduchá
Nejprve si do větší misky nalijte smetanu a k ní přidejte rostlinný olej. Do této směsi prosejte hladkou mouku a vše důkladně promíchejte úplně do hladka. Rozklepněte si všechny vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte na chvilku stranou a žloutky postupně přidávejte do směsi. Mělo by vám vzniknout tekuté těsto. Polovinu těsta odlijte do jiné misky a přidejte do něj kakao.
Do světlé poloviny zamíchejte vanilkové aroma a obě těsta na chvíli odložte. Nyní si do hluboké mísy dejte bílky a k nim přidejte špetku soli a také trošku vymačkané citronové šťávy. Bílky vyšlehejte do pevné pěny, která bude dělat špičky. A troubu si dejte předehřát na 160 stupňů.
Za chvilku už budete mít upečeno
Do vanilkového těsta postupně vmíchejte polovinu sněhu a druhou polovinu vmíchejte do toho čokoládového. Připravte si dortovou formu a vyložte ji pečicím papírem. Poté si připravte dva zdobicí sáčky a do nich si dejte obě těsta. A nyní už začněte vrstvit, nejprve světlé těsto a poté tmavé, takhle pořád dokola.
Povrch dortu posypejte čokoládovým zdobením, nebo čímkoliv, co vás zrovna napadne. Formu nejprve obalte alobalem a poté vložte do plechu s vyššími okraji a do něj nalijte vodu. Vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně 70 minut. Po vychladnutí dortu ho rozkrájejte a můžete si začít užívat jeho dokonale jemnou chuť.