Oslavte blížící se Valentýn romantickou snídaní. Své drahé polovičce můžete naservírovat například tyto vláčné a voňavé palačinky, které dozdobíte dle své fantazie.
Svátek všech zamilovaných – Den svatého Valentýna, se tradičně slaví 14. února. V letošním roce tento den připadá na pondělí, což řadě párů může narušit společné plány. Pokud si nemůžete vzít v práci volno, abyste mohli strávit den plný romantiky se svým partnerem, připravte mu alespoň vynikající snídani. Tyto voňavé, vláčné palačinky snadno upravíte do podoby srdcí a můžete je dozdobit podle své fantazie a chuťových preferencí vašeho partnera.
Ingredience potřebné pro přípravu palačinek:
- 300 gramů plnotučného tvarohu
- 250 gramů hladké mouky
- 300 mililitrů kefíru
- 300 mililitrů vroucí vody
- 2 kusy vajec velikosti M
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 1 čajová lžička pečicího prášku do pečiva
- vanilkové aroma či vanilkový lusk
- špetka soli
Postup přípravy tvarohového těsta na palačinky
Než začnete připravovat dokonalou snídani pro svoji drahou polovičku, připravte si nejprve všechny suroviny a potřebné vybavení (mixér, větší mísu, pánev). Až budete mít vše vyskládané na kuchyňské pracovní desce, pusťte se do vaření. Do větší mísy vyklopte plnotučný tvaroh, přisypte polévkovou lžíci cukru krupice, špetku soli a rozklepněte dvě celá vejce. Suroviny vyšlehejte ponorným mixérem do homogenní, hladké hmoty.
Jakmile budete mít směs vyšlehanou, po částech do ní vmíchejte neochucený kefír. Chutnějšího těsta dosáhnete, pokud necháte kefír ohřát na pokojovou teplotu – tedy z lednice ho vyndejte alespoň půl hodiny předtím, než začnete zpracovávat těsto na palačinky.
Do těsta následně přidejte čajovou lžičku prášku do pečiva, čajovou lžičku vanilkového aroma (nebo jeden celý vanilkový lusk) a vše promíchejte.
V dalším kroku do těsta po částech zapracujte prosátou hladkou mouku. Až bude těsto příliš tuhé, přilijte do něj 300 mililitrů vroucí vody a promíchejte. Poté do něj zapracujte zbytek mouky a 4 polévkové lžíce rostlinného oleje. Výsledné těsto by mělo být bez hrudek a středně husté. (Pokud tápete, jak vypadá středně husté těsto, zapamatujte si, že by mělo konzistencí připomínat například svíčkovou omáčku.)
Nyní si k ruce vezměte pánev, kterou vymažte trochou rostlinného oleje a rozpalte. Palačinky smažte na středním plamenu z obou stran dozlatova. Pokud máte k dispozici silikonové formičky, můžete je položit na pánev a palačinky rovnou vytvarovat do požadovaných tvarů. Pokud ničím takovým nedisponujete, jednotlivé palačinky okrájejte například do podoby srdce. Servírovat je můžete s čerstvým ovocem a šlehačkou. Skvělé jsou rovněž s trochou tvarohu či zakysané smetany.