Banán nemusí být prospěšný jen jako potravina ke konzumaci. Lze z něj vyrobit i hnojivo pro rostliny

Banán není jenom ovoce, které konzumujete pro své zdraví a krásu. Dokáže prospět také vašim rostlinám. Použijte ho a vytvořte si z něho dokonalé přírodní hnojivo. Jakmile ho následně vaše rostliny dostanou, tak budou jako znovuzrozené. A to zcela bez chemie. A také zdarma, jelikož mnohdy stačí využít jen to, co jinak končí v koši.

Použijte celé banány

Unikátní je, že banán nemá jenom prospěšnou samotnou dužinu. Tedy obsah, který se skrývá ve slupce. I ta obsahuje mnoho minerálů a vitamínů, které jsou důležité jak pro člověka, tak i pro rostliny. Proto použijte vždy celé banány, včetně slupky. Ideální je vše nakrájet na malé kousky a potom vložit do mixéru, díky čemuž může vzniknout kašovitá konzistence, která je základem postupu, jak z banánu vytvořit unikátní domácí přírodní hnojivo.

Smíchejte s trochou vody

Když máte připravenou danou kašovitou konzistenci, můžete ji rozředit trochou vody, aby byla krémovější a dalo se s ní lépe pracovat. Zamíchejte a potom už se můžete vydat ke svým květináčům. Vezměte lžíci, naberte svou banánovou směs a rovnoměrně ji aplikujte na povrch zeminy v květináči. A je hotovo. Dále už se nemusíte o nic starat. Maximálně můžete rostlinu lehce zalít, díky čemuž se mohou drobné kousky banánu dostat jednodušeji ke kořenovému systému vaší rostliny.

Co když chcete využít jen slupky?

Zůstanete u toho, že si banán raději snít? Pokud ano, tak využijte alespoň jeho slupky. Ty nevyhazujte, ale překrojte je na menší části. Následně je vložte do sklenice a zalijte vodou. Optimální kombinace je 1:5. Tedy na hmotnost banánu pětinásobnou hmotnost vody. Když máte slupky zalité, nechte je 12–24 hodin louhovat při pokojové teplotě.

Potom už můžete vodu použít jako běžnou vodu na zalévání. Bude však v něčem jiná, jelikož se do ní dostane řada účinných látek, které byly ve slupce. A ty rázem začnou prospívat také vašim rostlinám.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]