Banány mohou mít mnoho barev, a to od zelené až po černavě žlutou. Různé podoby však mají různé účinky na lidské zdraví, a proto buďte při výběru opatrní.
Banány patří mezi nejoblíbenější druh ovoce. Jsou levné, zdravé a také velmi chutné, což z nich dělá také skvělou ingredienci do mnoha pokrmů. Pokud je jíte i vy, pravděpodobně jste si již všimli, že mohou mít různé barvy – a to od zelené až po černavě žlutou. Každý kus proto přináší jiné zdravotní benefity a vyplatí se ho konzumovat za určitých okolností. Níže jsme pro vás sepsali význam každého z nich pro vaše zdraví.
Nejoblíbenější ovoce na světě
Banány jsou jedním z nejkonzumovanějších druhů ovoce na celém světě, a to z naprosto pádných důvodů. Nejenže chutnají skvěle a lze je použít jako ingredience do mnoha pokrmů nebo nápojů, ale také jsou bohaté na nezbytné vitamíny a minerály pro naše zdraví. Jedná se zejména o vitamíny A, vitamín C, komplex vitamínů B a draslík. Kromě toho také obsahují řadu prospěšných antioxidantů a vlákninu – tedy jinými slovy vše, co lidské tělo potřebuje k tomu, aby bylo plně zdravé.
Pouhý jeden banán obsahuje až 465 miligramů draslíku, což znamená, že lidé, kteří trpí nedostatkem této nezbytné živiny, mohou jíst toto lahodné ovoce každý den, aby si zajistili rovnováhu minerálů v těle. Co je však na banánech jedinečné je jejich barva, která se mění v závislosti na tom, jak zraje. Je proto důležité, abyste věděli, co každá z nich znamená a jaké výhody přináší pro vaše tělo – každá z nich má totiž velmi specifické zdravotní účinky.
Zelené banány
Každá barva banánu má své specifické zdravotní účinky. Nejprve si proto povíme o nejzelenějších kusech, které odkazují na to, že ovoce ještě není příliš zralé. Jejich konzumace má ovšem zásadní význam při snaze o udržení přiměřené hladiny cukru v krvi. Zelené banány totiž mají velmi nízký glykemický index, takže jsou skvělou variantou pro ty, kteří si musí dávat pozor na tyto příjem cukru a jeho využití v krvi. Kromě toho vás ještě nezralé banány zasytí na mnohem delší dobu.
Pevné žluté banány
Žlutý, ale ještě stále velmi pevný banán přináší také mnoho zdravotních výhod. Kromě toho, že mají mnohem sladší chuť než zelené kusy, je tělo dokáže velmi snadno strávit, přičemž využije veškeré antioxidanty, které plod nabízí. Ty pak chrání organismus před rozvojem virových onemocnění.
Zralé žluté banány
Zralý žlutý banán s jemnými hnědými skvrnami je také velmi bohatý na antioxidanty a může být skvělou variantou pro lidi, kteří bojují s rakovinou. Takový plod totiž obsahuje hojné množství TNF, látky zvané tumor nekrotizující faktor, která účinně bojuje proti abnormálním buňkám. Kromě toho vám tento typ banánu poskytne více energie než ostatní druhy a je vhodný pro udržení normálního krevního tlaku.
Načernalé banány
Možná si myslíte, že banány, které jsou již velmi měkké a načernalé, nemají ze zdravotního hlediska co nabídnout. Plody této barvy jsou však v zásadě mnohem sladší než výše uvedené druhy a obsahují velké množství tryptofanu, který pomáhá snižovat stres a úzkost. Kromě toho jsou také bohaté na různé živiny, které podporují zdraví svalů a kostí a nejlépe vám poslouží jako přísady do smoothies nebo sladkých dezertů.
Napište komentář