Bělení prádla není věda. Stačí použít běžně dostupné věci z domácnosti

Bílé prádlo se musí prát šetrně. Zvláště, pokud jde o specifické tkaniny. Společně se podíváme na tři tipy bělení jemného prádla, díky čemuž byste měli zvládnout tuto tkaninu vyprat i vy. A to tak, že prádlo nebude zažloutlé ani zašedlé, bude dokonale zářit a zároveň si můžete být jisti tím, že mu váš postup nijak neuškodí, pokud jde o zachování jeho kvality a jemnosti.

Jde to bez chemie

Bělení jemného prádla navíc může být realizováno i bez chemie. Ta obecně není příliš vhodná, jelikož jsou s ní spojeny problémy. Často se jedná o přípravky drahé, nebo mohou být moc agresivní, či mohou na oblečení zůstávat a tak jsou nežádoucí látky v kontaktu s vaší kůží. Proto je na místě řešit varianty, kdy se bez chemie obejdete. Je to jednodušší, než si myslíte.

Použijte citron

První metoda na bělení jemného prádla je založena na použití citronu. Konkrétně tedy na použití citronové šťávy. Ta dokáže dobře pomoci s odstraněním potu, ale i mastnoty. A v případě krajek, hedvábí a jiných materiálů se není nutné obávat jakékoliv agresivity.

Stačit by vám mělo 250 ml citronové šťávy, kterou smícháte se dvěma litry vody. Do tohoto roztoku své prádlo namočte na dvě hodiny. Potom ho vyjměte a vyperte tak, jak jste zvyklí.

Využijte sůl

Druhá metoda je založena na použití soli. A to té běžné, kuchyňské. Potřebovat jí budete asi 10 gramů. A smícháte ji se šťávou z poloviny běžného citronu. Vzniknout by měla pasta, kterou je na místě aplikovat tam, kde se nachází nežádoucí skvrna, kterou potřebujete efektivně a šetrně odstranit. Nechte působit asi půl hodiny a potom doperte ručně, nebo v pračce.

Zkuste ocet

Ne ten známý, kvasný lihový, ale takzvaný bílý ocet. Ten není tak agresivní, a proto se k bělení jemného prádla bude hodit mnohem více. Potřebovat ho budete asi 250 mililitrů, které následně rozmícháte ve dvou litrech teplé vody. Sem prádlo namočíte na dobu asi 8 – 10 hodin. Po vyndání vyperete a skvrny budou pryč a outfit bude dokonale zářit.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]