Také jste jako děti chodili kolem cukrárny mlsně se olizujíc při pohledu na hnědé, kulaté dortíky vonící po čokoládě? Připravte si je také.
Receptů na různé typy nepečených dortů, zákusků a moučníků koluje mezi lidmi neuvěřitelné množství. Jeden z nich je ale typicky český. Říkáme mu Brambora a se skutečnou bramborou si svým tvarem ani barvou nezadá. Je ale velmi lahodný a díky své variabilitě může každému nabídnout přesně to, co od zákusku tohoto typu, čeká.
Suroviny
- 300 g Dětské piškoty, nebo BeBe sušenky
- 100 g Povolené máslo
- 120 g Kakao
- 250 ml Kondenzované mléko slazené
- 1 lžíce oblíbeného destilátu
Příprava
Piškoty, nebo sušenky rozdrťte, nebo rozstrouhejte na jemné drobečky. Za použití elektrického šlehače vyšlehejte ze změklého másla pěnu a přidejte do ní kondenzované mléko, kakao a lžíci Tuzemáku, či jiného likéru pro dodání vůně. Šlehejte, dokud se suroviny nespojí do hladkého krému. Přisypte do krému piškotové drobečky a vypracujte kompaktní hmotu, která svou konzistencí bude připomínat plastelínu.
Pro pohodlné modelování výsledných tvarů si pomažte ruce olejem. Oddělujte stejně velké kusy hmoty a rukama je vytvarujte do podoby brambor. Ty pokládejte na pečícím papírem vyložené platíčko. Dávejte je dostatečně daleko od sebe, aby nedocházelo k deformaci tvaru. Pak Brambory posypte tenkou vrstvou kakaa a uložte je do lednice.
Ztuhlé zákusky nandejte na dezertní talířky a před podáváním je můžete ozdobit šlehačkou. Nepečené Brambory patří k dezertům, které jsou tím chutnější, čím delší čas dostanou na rozležení. Neuděláte rozhodně žádnou chybu, když je připravíte den i dva před plánovanou konzumací. Rozhodně toho nebudete litovat vy, ani ostatní strávníci.
Tip na závěr
Recept si můžete upravovat podle svých chuťových preferencí. Pokud jej chcete ozvláštnit pikantní příchutí, lze část kondenzovaného mléka nahradit oblíbenou marmeládou. Také oříškovou variantu snadno vyrobíte tím, že menší část piškotových drobečků nahradíte na jemno mletými ořechy. Dokonce i varianta, která neobsahuje tolik cukru, se dá snadno vyrobit tím, že kondenzované mléko nahradíte sirupem z kořene čekanky.