Ideální palačinky pro plnění tvarohem, bylinkami, sýrem či třeba zelenou cibulkou jsou ty z bramborového těsta. Netrhají se, ale jsou jemné, měkké a vůbec nejsou gumové.
Slané palačinky jsou hitem posledních let. Foodblogeři a food-youtubeři se předhánějí, kdo vymyslí lepší a chutnější nápad na jejich naplnění a vznikají tak perfektní recepty. S naplněním to ale nekončí, speciální kapitolou jsou samotné palačinky. Jejich chuť musí se slanou náplní dokonale ladit, musejí být jemné a vláčné, ale nesmějí se trhat. Všechny tyto požadavky splňují palačinky z bramborového těsta.
Ingredience
- Brambory – 2 ks
- Hladká mouka – 1 hrnek
- vejce – 2 ks
- mléko – 300 až 340 g
- sůl – dle chuti
- kurkuma – ½ lžičky
- sušený česnek – 1 lžička
- sušený kopr – 1 lžička
- olivový olej – 3 lžíce
Na náplň ze sýra a oliv
- Strouhaný sýr – 150 g
- zelená cibulka nebo jiné bylinky – 1 hrst
- zelené nebo černé olivy – dle chuti
Návod na přípravu
Před započetím přípravy vyndejte vejce a mléko z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Teprve potom se pusťte do výroby palačinek. Vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim sůl a mléko a vše vyšlehejte dohladka. Prosejte v několika fázích do směsi hladkou mouku, kterou pokaždé důkladně zapracujte. Nakonec přilijte tři lžíce olivového oleje, promíchejte a nechte směs chvíli odstát.
Tři brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno. Přidejte je k těstu spolu se solí, kurkumou, sušeným česnekem a sušeným koprem a vypracujte husté, ale stále polotekuté těsto. Na sporáku rozehřejte pánev se silným dnem, vytřenou trochou másla nebo rostlinného oleje a odměřte na ni trochu těsta. Musí ho být tak akorát, aby pokrylo dno velmi tenkou a jemnou vrstvou. Každou palačinku opečte po obou stranách dozlatova.
Když máte palačinky hotové, připravte náplň. Sýr nastrouhejte nahrubo, smíchejte ho s nasekanou jarní cibulkou či jinými bylinkami a přidejte olivy nakrájené na kroužky. Směs rozdělte na palačinky, stočte do roličky a podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Napište komentář