MŇAMKA MĚSÍCE: Jemné palačinky z bramborového těsta – ideální pro všechny úpravy naslano. Tento recept si dobře zapamatujte

Ideální palačinky pro plnění tvarohem, bylinkami, sýrem či třeba zelenou cibulkou jsou ty z bramborového těsta. Netrhají se, ale jsou jemné, měkké a vůbec nejsou gumové.

Slané palačinky jsou hitem posledních let. Foodblogeři a food-youtubeři se předhánějí, kdo vymyslí lepší a chutnější nápad na jejich naplnění a vznikají tak perfektní recepty. S naplněním to ale nekončí, speciální kapitolou jsou samotné palačinky. Jejich chuť musí se slanou náplní dokonale ladit, musejí být jemné a vláčné, ale nesmějí se trhat. Všechny tyto požadavky splňují palačinky z bramborového těsta.

Ingredience

  • Brambory – 2 ks
  • Hladká mouka – 1 hrnek
  • vejce – 2 ks
  • mléko – 300 až 340 g
  • sůl – dle chuti
  • kurkuma – ½ lžičky
  • sušený česnek – 1 lžička
  • sušený kopr – 1 lžička
  • olivový olej – 3 lžíce

Na náplň ze sýra a oliv

  • Strouhaný sýr – 150 g
  • zelená cibulka nebo jiné bylinky – 1 hrst
  • zelené nebo černé olivy – dle chuti

Návod na přípravu

Před započetím přípravy vyndejte vejce a mléko z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Teprve potom se pusťte do výroby palačinek. Vejce vyklepněte do misky, přidejte k nim sůl a mléko a vše vyšlehejte dohladka. Prosejte v několika fázích do směsi hladkou mouku, kterou pokaždé důkladně zapracujte. Nakonec přilijte tři lžíce olivového oleje, promíchejte a nechte směs chvíli odstát.

Tři brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno. Přidejte je k těstu spolu se solí, kurkumou, sušeným česnekem a sušeným koprem a vypracujte husté, ale stále polotekuté těsto. Na sporáku rozehřejte pánev se silným dnem, vytřenou trochou másla nebo rostlinného oleje a odměřte na ni trochu těsta. Musí ho být tak akorát, aby pokrylo dno velmi tenkou a jemnou vrstvou. Každou palačinku opečte po obou stranách dozlatova.

Když máte palačinky hotové, připravte náplň. Sýr nastrouhejte nahrubo, smíchejte ho s nasekanou jarní cibulkou či jinými bylinkami a přidejte olivy nakrájené na kroužky. Směs rozdělte na palačinky, stočte do roličky a podávejte s kopečkem zakysané smetany.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*