Řízek v chlebu už je ohraný, ale tento recept je geniální. Bramborové taštičky plněné mletým masem jsou novým hitem

Smažené bramboráky s masovou náplní lze udělat i jinak, než jsme zvyklí. Zkuste náplň do bramborového těsta zabalit a získáte geniální večeři, anebo i svačinu na cesty.

Bramboráky jsou česká klasika, na kterou nedáme dopustit. Existují ale stovky nejrůznějších variant a variací, které dokážou tyto prosté placky z bramborového těsta proměnit v praktickou a chutnou svačinu. Recept, který vám přinášíme, je jeden z těch jednodušších, o to je ale výsledek chutnější. Navíc tyto bramborové balíčky s masem skvěle poslouží jako vydatná svačina na náročné výlety a túry.

Na přípravu budete potřebovat

  • Maso (vepřové, hovězí, kuřecí atd.) – 500 g
  • cibule – 1 ks
  • brambory – 4 ks
  • bramborový škrob – 1 lžíce
  • vajíčko – 2 ks
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • česnek – 1 až 2 stroužky (volitelné)
  • majoránka – dle chuti (volitelné)

Návod na přípravu

K přípravě tohoto receptu můžete použít jakýkoliv druh masa nebo různé kombinace. Ideální volba je mleté maso, a to buď přímo z obchodu, anebo doma semleté. Pokud nemáte mlýnek ani koupené mleté maso, stačí to v celku nakrájet na co nejjemnější kousky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. Na plotně rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Osmažte na ní nejprve cibuli, a když zezlátne, přidejte k ní nasekané nebo umleté maso. Vše společně smažte tak dlouho, dokud maso krásně nezezlátne. Pak směs odstavte z ohně.

Oloupejte čtyři velké, anebo pět menších brambor, které nastrouhejte najemno do hluboké mísy. Posypejte je trochou soli a promíchejte. Ideálně pár minut počkejte, dokud maso nepustí šťávu. Tu poté slijte a z brambor ještě co nejlépe vymačkejte rukama. K vyždímaným bramborám pak vyklepněte dvě vajíčka, přidejte lžíci škrobu a mletý černý pepř, popřípadě ještě trochu soli a promíchejte do homogenní směsi.

Můžete přidat i jeden nebo dva prolisované stroužky česneku a majoránku. Ani jedno z toho není nutné, ale vřele použití obou těchto přísad doporučujeme. Bramborové placky jsou pak totiž mnohem chutnější a voňavější.

Odebírejte z bramborové hmoty kousky těsta zhruba o velikosti dlaně, které v ruce rozplácněte na placku. Doprostřed placky vložte asi jednu polévkovou lžíci restované masové směsi a důkladně ji do bramborového těsta uzavřete, aby se balíček nerozbaloval. Každý karbanátek pak v ruce ještě mírně rozplácněte.

Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a smažte na něm každý karbanátek po obou stranách 2 až 3 minuty dozlatova. Pak ztlumte plamen na mírnou úroveň, přiklopte pánev pokličkou a duste karbanátky 15 minut. Anebo po osmažení vyskládejte karbanátky na plech a nechte je 15 nebo 20 minut upéct v troubě rozehřáté na 180 °C. Pak už jen nechte karbanátky zchladnout a podávejte s čerstvou zeleninovou oblohou a kopečkem zakysané smetany nebo jiné oblíbené studené omáčky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*