Banány jsou dobré samy o sobě, jakmile je ovšem smícháte se smetanou a citronovou šťávou, dostanete lahodný dort, na který jen tak nezapomenete.
Máte chuť na nějaký delikatesní dort? Nebo vás čeká důležitá událost v podobě oslavy narozenin a chtěli byste ji trochu oživit speciálním dortem s nezapomenutelným vzhledem? Tak jako tak, banánový dort se želatinou se hodí na kteroukoliv příležitost jen budete chtít. Navíc jej nemusíte ani péct, což je ohromná výhoda.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na základové těsto budete potřebovat:
- Sto deset gramů libovolných sušenek
- Šedesát gramů kvalitního másla
- Metličku
- Středně velkou mísu
Na krém budete potřebovat:
- Dva střední banány
- Deset gramů želatiny
- Dvě stě mililitrů tučné smetany
- Čtyři sta gramů smetanového sýru či tvarohu
- Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
- Pět polévkových lžic prášku do pečiva
- Vanilkový cukr dle chuti
- Mísu
- Šlehač
- Mixér
- Nůž
Na vrchní vrstvu budete potřebovat:
- Deset gramů želatiny
- Dvě stě mililitrů vody
- Dvě polévkové lžíce citronové šťávy
- Tři polévkové lžíce cukru
- Dva středně velké banány
- Šlehač
- Nůž
Nejprve si vezměte sušenky a snažte se je rozdrtit na prášek. Vezměte si máslo, nechejte jej rozpustit a sušenky i s rozpuštěným máslem vložte do mísy a promíchejte dohromady. Vložte jej do formy, ve které vzniklé těsto co nejvíce přitlačte a vyrovnejte. Vložte do lednice a nechejte alespoň na půl hodiny odležet. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu krému.
Recept je jednoduchý a nemusíte jej péct
Vložte želatinu do misky, zalijte ji padesáti mililitry vody a nechejte nabobtnat. Banány nakrájejte na kolečka a vezměte si smetanu, kterou s pomocí šlehače ušlehejte, dokud nezhoustne. Smetanový sýr či tvaroh vložte do hlubší nádoby a rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte do mísy ke šlehačce a vyšlehejte do hladka, poté ještě dodejte želatinu, citronovou šťávu a ještě jednou vyšlehejte.
Nyní vytáhněte ztuhlé těsto, poklaďte jej kolečky banánů a zakryjte je krémem. Vložte na cca čtyřicet minut do lednice a mezitím si připravte vrchní vrstvu. Želatinu opět nasypejte do mističky s vodou a nechejte odležet. Poté smíchejte cukr se šťávou a vodou a vyšlehejte dohromady, přidejte želatinu a znovu prošlehejte.
Banány poklaďte na krém, zalijte želatinovou směsí a nechejte v lednici pořádně ztuhnout. Stačí několik hodin, ale nejlepší je tam dort nechat rovnou přes noc. Jakmile dort vytáhnete, můžete jej okamžitě podávat například se šálkem kávy. Dobrou chuť!