Jak se dají odlišit čerstvá vejce od těch zkažených? Není to až tak složité, jak si řada lidí myslí. Stačí k tomu jeden jednoduchý trik a budete stoprocentně vědět, že na vašem stole a potom ve vašich ústech neskoční něco, co by bylo závadné a co by mohlo způsobit jakékoliv zdravotní potíže.
Dejte vejce do vody
První a nejlepší postup je dát vejce do vody. Naplňte misku nebo jinou nádobu vodou a vejce položte na její dno, na ležato. A pozorujte, co se bude dít. Pokud zůstane ležet, je vše v pořádku a máte čerstvá vejce. Pokud změní svou polohu a otočí se svisle, už může být starší. Pokud dokonce začne ve vodě i lehce stoupat, může to značit, že je zkažené a je na místě raději neriskovat. Důvodem že stoupá, je to, že se v něm hromadí vzduch a jiné plyny, jejichž kombinace stoupá právě s postupem toho, jak vajíčko postupně stárne. Čím je starší, tím je plynů více.
Použijte baterku
Je tu i další způsob, jak zjistit zda máte čerstvá vejce, nebo ne. Na ně budete potřebovat baterku s dostatečně silným proudem světla. Jděte s vajíčkem do tmavé místnosti, vezměte baterku a posviťte přímo na něho. Přes skořápku lehce uvidíte jeho obsah. Pokud zde nejsou žádné velké vzduchové bubliny, je to čerství vejce. Pokud naopak vidíte velké množství vzduchu, který jasně utlačuje žloutek i bílek, tak se jedná o vajíčko patrně zkažené.
Rozklepněte ho
Poslední metoda je spojena s rozklepnutím vašeho vajíčka. A to na mělký talíř. Jako první si všimněte vůně. Pokud vejce není cítit, tak to vypadá, že je vše v pořádku. Dále je dobré zaměřit se i na jeho konzistenci. Rozhodně by se nemělo rozjet jakkoliv do stran a mělo by pokud možno držet svůj tvar a konzistenci. Pokud ji drží, je čerstvé. Pokud ne, může to značit, že už ho máte doma dlouho. Proto raději ještě jednou přičichněte. Jestliže je v tomto směru vše víceméně v pořádku, můžete si ho připravit, ale pamatujte, že už jste u konce jeho trvanlivosti.
Fotografie: Pixabay, Canva