Tato vynikající cuketová pomazánka je v naší rodině hitem. Nepřiberu po ní ani deka a hodí se ke všemu

Cuketová pomazánka namazaná na chlebu

Cuketa je nenáročná, přitom její využití v kuchyni je neuvěřitelně pestré. Nadlehčí moučníky, doplní zeleninová jídla. A lze z ní vytvořit i chutnou pomazánku.

„Nechceš cuketu?“ Typická věta znějící na českých zahrádkách od června do srpna, někdy až do září. Cukety (jinak také zvané cukíny; tento název pochází z italského slova „zucchina“, což je zdrobnělina od „zucca“, tedy dýně; v angličtině se používá forma „zucchini“.) mají podlouhlé plody, které mohou mít, v závislosti na odrůdě, různé barvy: zelenou, žlutou nebo bílou. A až jich zase budete mít nadbytek, připravte si z nich tuto pomazánku.

Jednoduchá a chutná cuketová pomazánka

Cuketa obsahuje celou řadu vitamínů a antioxidantů a má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody. Dále má v sobě vlákninu, která pomáhá při trávení. Ideální je snídat či svačit cuketu třeba jako pomazánku. Tato navíc obsahuje další zeleninu a jejím základem je tvaroh, takže je zdravá a velmi výživná. Připravená je během chvilky a pochutná si celá rodina.

Ingredience:

  • Cuketa – 2 ks;
  • mrkev – 1 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • rostlinný olej – 50 ml;
  • sůl – špetka;
  • česnek – 2 stroužky;
  • měkký tvaroh – 2 ks;
  • kopr – snítka.

Tyto vynikající plněné papriky jsou ideálním letním pokrmem. Chutnají jako z luxusní restaurace

Příprava cuketové pomazánky:

  • Cibuli nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do zlatova.
  • Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k cibuli.
  • Cuketu nakrájejte na malé kousky a přidejte na pánev k cibuli a mrkvi, osolte.
  • Cuketu s ostatní zeleninou poduste pod pokličkou do měkka.
  • V mezidobí nasekejte kopr a nakrájejte česnek na plátky.

Cuketová pomazánka smíchaná v míse

  • Vložte dušenou cuketu, kopr a česnek do samostatné nádoby.
  • Ke směsi přidejte měkký tvaroh a ponorným mixérem vyšlehejte do hladka.
  • Pomazánku nechte minimálně 30 minut v lednici vychladit.
  • Podávejte na chlebu, bagetě, vece nebo například na kanapkách.

Cuketová pomazánka servírovaná na prkénku

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*