Plnění paprik rýží patří v naší kuchyni k tradičním postupům. Ovšem stačí jedna drobná záměna a můžete se těšit na mnohem větší pochoutku.
Nadívané papriky nebo třeba kapustové závitky si již tradičně berou jako základní ingredienci pro přípravu náplně rýži. Ne vždy jde však o dobrý krok – tato obilovina se totiž snadno rozvaří nebo naopak zůstane tvrdá. Chuť navíc bývá fádní a je tedy nutné se o to více zaměřit na použití nejrůznějších dochucovací prostředků. Čím tedy rýži nahradit?
Naplňte papriky chutným bulgurem
Místo rýže proto sáhněte raději po bulguru. Jde o velmi levnou potravinu, která u nás zatím není využívána zdaleka tak, jak by si zasloužila. Jde vlastně o nalámanou celozrnnou pšenici, která se prodává již předvařená. Při její přípravě vám tedy odpadne spousta času – hodí se do zeleninových i masitých jídel a jako bonus obsahuje mnoho živin. Jde například o hořčík, železo, fosfor, vitamín A a samozřejmě o vlákninu.
A jak bulgur používat při vaření? Propláchněte ho, poté vložte do hrnce, zalijte vodou a 20 minut povařte. Nakonec ho smíchejte s mletým masem a dalšími ingrediencemi náplně a můžete své zapečené papriky připravit jako obvykle. Oproti rýži však ty s bulgurem můžete podávat i diabetikům, protože celozrnná pšenice obsahuje méně škrobu. V kombinaci se zeleninou dodá bulgur celému pokrmu velmi příjemnou chuť i vůni.
Chutné papriky plněné bulgurem
Připravte si chutný oběd nebo rychlou večeři, která dokáže zasytit i ty nenáročnější strávníky. A co k tomu budete potřebovat?
Ingredience na plněné papriky
- 300 gramů mletého vepřového masa
- 1 střední cibule
- 8 velkých paprik
- 1 sklenice zeleninového vývaru
- 0,5 šálku bulguru
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1 lžička oregana
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- špetka soli
- špetka pepře
Jak na přípravu plněných paprik
Bulgur nejdříve uvařte volně v osolené vodě asi 20 minut. Cibuli dobře oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mezitím v hrnci nebo v pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje, poté na olej vhoďte cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte mleté maso a chvíli restujte. Nakonec směs k plnění paprik dochuťte solí a pepřem. Nezapomeňte ani na oregano.
Papriky omyjte, odkrojte jejich horní část a vydlabejte je. Poté je naplňte nádivkou z bulguru, koření a masa. Hotové dílo poté vložte do zapékací mísy vymazané zbylým olejem, a nakonec vše zalijte sklenicí horkého zeleninového vývaru. Ten zaručí, že se papriky nevysuší. Pečte přikryté 35 minut při 180 °C. Nakonec do vypečené šťávy vmíchejte rajčatový protlak – tím dotvoříte omáčku. Nyní už zbývá jen servírovat.
Zdroj: Etojizn