Čína po česku: Originální recept, který nás naučil soused. Dlouhých 15 let žil v Číně

Kuřecí maso s rýží

Asijská kuchyně je velmi oblíbená nejen pro svou výraznou chuť, ale také proto, že pokrmy, které jsou zde připravovány, na první pohled nevypadají složitě. Nenechte se ale mýlit, i tato kuchyně má svá skrytá tajemství.

Pro asijskou kuchyni jsou typické nejen nudle, ale také výrazné omáčky a nezvyklé kombinace. Právě ty nám zaručují, že tato kuchyně je originální a zcela odlišná od té naší české. I přesto, že asijská kuchyně vypadá nezvykle, dokážeme si její jídlo připravit i v pohodlí naší kuchyně. Jedním z ikonických jídel je marinované kuřecí maso.

Ingredience potřebné na přípravu marinovaného masa:

  • 1 kilogram kuřecího filetu
  • 400 gramů cibule
  • 700 gramů mletých rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 20 gramů čerstvého koriandru
  • 20 gramů čerstvé petržele
  • 150 mililitrů sójové omáčky
  • 100 mililitrů rostlinného oleje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička mleté (pálivé) papriky
  • koriandr, černý pepř, sušený zázvor
  • sůl
  • lžička cukru
  • lžička glutamátu sodného

Kuřecí maso plné výrazných a kořeněných chutí

Jako první si vezmeme k ruce cibuli, kterou nakrájíme na velmi tenké plátky. Ty osmažíme na rostlinném oleji při velmi vysoké teplotě. Cibuli smažíme, dokud není měkká a nechytne jemně zlatavou barvu. Na tenké plátky nakrájíme také kuřecí maso, to orestujeme na pánvi, ze které jsme vyjmuli cibuli. Nejprve ji zalijeme sójovou omáčkou, následně do ní vložíme připravené maso a necháme dusit.

Kuřecí maso s rýží

Bramborový salát

Tento lahodný bramborový salát od mojí babičky nemá konkurenci. Je tak chutný, že ho budete ujídat i samotný

Čerstvé bylinky dodávají pokrmu potřebnou chuť

Maso necháme na pánvi se sójovou omáčkou zhruba 5 minut, poté na pánev přidáme také najemno nakrájený koriandr a petržel. Vše zalijeme rajčatovou omáčkou a důkladně promícháme. Po pěti minutách začneme na pánev přidávat i další ingredience, jako je osmažená cibule, sezamová semínka, sůl a glutamát sodný.

Kuřecí maso s rýží

Dlouhodobé dušení doplněno o mnoho nových chutí

Kuře dusíme pod pokličkou, po dalších 5 minutách přidáme do směsi také mletou pálivou paprikou, sušený zázvor, černý pepř, mletý koriandr a stroužky česneku, které jsme si protlačili lisem. Jídlo necháme dusit dalších 20 minut a následně podáváme s vařenou rýží, ideálně takovou, která se hodí k asijským pokrmům.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*