Čistá trouba a sporák bez chemie. Účinné způsoby, jak odstranit mastnotu a staré připáleniny během chvíle

Fotografie: Getty Images

Trouba a sporák jsou kuchyňské spotřebiče, které jsou každodenně velmi namáhány. Využíváme je pravidelně a je to na nich většinou poznat. Proto je třeba dbát na jejich pravidelnou údržbu, nejlépe pomocí přírodních a ekologických produktů.

Není vždy třeba kupovat drahé produkty z drogerie, existují i šetrnější a levnější způsoby, které budou fungovat i ve vaší kuchyni. Přinášíme několik skvělých tipů jak se zbavit různých nečistot.

Mikrovlnná trouba

Pokud používáte mikrovlnnou troubu pravidelně, jistě se nedá zabránit tomu, aby uvnitř byly mastné skvrny nebo kousky zaschlého jídla. Na takovou špínu je třeba jít s pořádně silným kalibrem

Pomůže vám pasta z jedlé sody a trochy vody. Tuto pastu pomocí houbičky nebo hadříku naneste na skvrny a nechte krátce působit. Poté stačí jen snadno opláchnout vodou.

Fotografie: Pixabay

Podobně rychlý způsob je nalít vodu do misky a přidat do ní na plátky nakrájený citron. Poté dejte misku do mikrovlnky a zapněte program na jednu až dvě minuty podle výkonnosti vaší trouby. Citronové výpary rozpustí mastnotu i špínu a vám už stačí jen vnitřek trouby setřít hadříkem.

Fotografie: Freepik

Čisté rošty

Varnou desku sporáku můžete otřít snadno, ale co rošty? Ty bývají často nejšpinavější, ale také se nejobtížněji čistí. Na čištění si můžete snadno připravit netoxických prostředek, který snadno rozpouští i zaschlou špínu. Rošty dejte do vany nebo do jiného většího lavoru a nalijte na ně vodu, ve které rozmíchejte bílý ocet, jedlou sodu a hrubou sůl.

Fotografie: Getty Images

V této směsi nechte rošty několik minut odležet. Pokud máte čas, můžete je nechat i přes noc. Špína se sama rozpustí a vy poté už musíte jen rošty opláchnout čistou vodou a máte hotovo.

Zatočte s uniklým tukem

Při pečení se může občas stát, že vám v troubě začne z pekáče odkapávat olej nebo jiný tuk na spodek trouby. Pokud to nebudete řešit, připeče se a bude zapáchat. Stačí však vyzkoušet tento jednoduchý trik.

Na mastnou skvrnu nasypte trochu soli a pokračujte v pečení. Během chvíle se tuk změní v popel, který lze poté snadno smést a trouba bude jako nová.

Fotografie: Pixabay

Plechy jako nové

Pokud chcete vyčistit plechy, které na sobě mají zaschlou špínu, je nejlepší mírně je zahřát a na špinavá místa nanést prací prostředek. Ten lehce navlhčete a nechte chvíli působit. Poté stačí plochu setřít papírovými utěrkami nebo hadříkem a zašlá špína se sama uvolní.

Proč nepoužívat chemii

Přípravky na čištění trouby většinou obsahují mnoho toxických látek a vašemu zdraví rozhodně neprospívají. Pokud už je musíte použít, nezapomeňte se vybavit rukavicemi a dalšími ochrannými prostředky. I výpary vám mohou snadno poleptat sliznice, způsobit závrať nebo nepříjemnou alergickou reakci.

V každém případě je nutné se vyhnout aplikaci čisticího prostředku na zadní část horkovzdušných trub – kolem ventilátoru. Myslete tedy na své zdraví a při čištění trouby se vždy nejprve snažte spolehnout na možnost šetrnějších metod.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]