Čištění sporáku snadno a rychle aneb správné kroky k dokonalosti

Čeká vás nepříjemné čištění sporáku a vy se už teď hrozíte toho, že vám to vezme mnoho času a výsledek nebude stát za nic? Nebojte se. Když víte jak na to, je to překvapivě snadné. S našimi tipy bude jeho čištění snadné, bude rychlé a bude také efektivní. Najednou bude sporák vypadat jako nový.

Správné nástroje jsou základ

Je dobré vědět, že na čištění sporáku je na místě použít i správné nástroje. O jaké se jedná? Není to jenom hadřík a houbička, ale bude to také vatová tyčinka, nebo zubní kartáček. Pokud máte, můžete jít na to.

Nejprve vatovou tyčinku

Jako první si vezměte do ruky vatovou tyčinku a namočte ji v amoniaku. Potom jí potírejte okolí knoflíků na vašem sporáku. Díky tomu se vám podaří celkem jednoduše uvolnit jak mastnotu, tak i jakékoliv jiné zaschlé nečistoty.

Vezměte kartáček

Amoniak nechte chvíli působit a potom vezměte do ruky zubní kartáček. Ten namočte veš vodě a daná místa jím čistěte a průběžně ho oplachujte. Pokud amoniak správně odvedl svojí práci, tak půjdou nečistoty doků velmi snadno. Navíc se štětiny kartáčku snadno dostanou i na hůře dostupná místa.

Pokud jsou na místech stále nečistoty, vyměňte vodu na štětinách zubního kartáčku za další dávku amoniaku. Myslete na to, že pokud jste sporák dlouho nečistili, nepůjde to úplně rychle a jednoduše.

Vytvořte domácí čistič

Pokud máte tuto nejproblémovější část hotovou, můžete se pustit do zbytku. Tady se hodí použít domácí čistič, který vyrobíte z vody a octu. Obojí smícháte v poměrně 1:1, nanesete na houbičku a pustíte se do čištění sporáku, který se bude nejenom lesknout, ale bude také bez bakterií. Potom ho nezapomeňte otřít vlhkým hadříkem.

Nezapomeňte na troubu

Pokud je součástí vašeho sporáku taky trouba, je třeba vyčistit i tu. I tady přijde vhod dobrý domácí čistič. Vhodné je smíchat jedlou sodu s vodou, nebo s kyselinou citronovou. Tak vytvoříte efektivní pastu, pomocí které snadno vyčistíte i vnitřek jakékoliv trouby.

Vhodné je pastu nanést na vnitřní části trouby, nechat ji působit asi čtvrt hodiny, potom začít s čištěním a následně vše vytřete vlhkým hadříkem. Stejnou pastu nemusíte používat jenom na troubu, ale i na klasické čištění sporáku.

Pomohou i další postupy

Pokud se chcete při svém čištění sporáku, trouby, ale i kuchyně vyhnout chemii, pamatujte, že dobře pomohou látky, jako je jedlá soda, sůl, kyselina citronová, šťávy z citronu, nebo ocet. S jejich využitím lze vytvářet různé silné a efektivní přírodní čisticí roztoky, se kterými bude údržba celé vaší kuchyně hračkou.

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]