S počínajícím podzimem a nastupujícími nízkými teplotami může být lidský organismus náchylnější k nejrůznějším nemocem. Posilte svou imunitu a připravte si tento citronový sirup s česnekem. Jeho příprava není nijak složitá.
Co budete potřebovat na přípravu citronového sirupu s česnekem?
Než se pustíte do výroby přírodního zázraku v podobě sirupu, obstarejte si tyto suroviny:
- 3 větší citrony
- 2 palice česneku (12 až 13 stroužků)
- 120 gramů včelího medu
- 100 mililitrů horké vody
Jak postupovat při přípravě citronového sirupu?
Do větší nádoby si nejprve vymačkejte všechny citrony. Můžete přidat i dužinu bez kůry. Následně si oloupejte česnekové stroužky a lisované je přidejte k citronové šťávě. Směs zakápněte včelím medem, zalijte horkou vodou a promíchejte. Nechte vychladnout a poté nádobu uzavřete. Po třech dnech, kdy jste nechali sirup odstát, jej můžete konzumovat. V chladu vám vydrží až tři týdny.
Jak citronový sirup konzumovat a jak působí?
Pro posílení imunity konzumují děti jednu lžičku denně a dospělí jednu velkou lžíci. K zmírnění příznaků chřipky, nebo nachlazení se pak doporučuje konzumovat 3 lžičky denně u dětí a 3 lžíce denně u dospělých. A proč je vlastně sirup tak účinný?
Česnek je považovaný za přírodní antibiotiku, obsahuje velké množství vitamínu C, hořčíku a vápníku. Kromě jiného působí i proti infekcím. Med má pro změnu antibakteriální vlastnosti a může zmírnit bolesti v krku. Citron je jakýmsi antioxidantem, který je přímo nabitý vitamínem C.
Tělo chrání před viry a bakteriemi. Všechny složky obsažené v sirupu mají schopnost povzbudit imunitní systém. Můžete je konzumovat i zvlášť v jakémkoliv nápoji, či pokrmu. Například kombinace citronu, včelího medu a zázvoru je dokonalou prevencí před nachlazením.
Česnek se hodí do mnoha chutných jídel, známý je především v česnekové polévce, či pomazánce. Ač může někdy odrazovat svým intenzivním aroma, je pro tělo blahodárný. Proto mu dejte šanci.